En Sıcak Konular

Şanghay süreci başladı

1 Nisan 2013 13:14 tsi
Şanghay süreci başladı Şangay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev, Türkiye'nin, kısa bir süre içinde örgüte "diyalog ortağı" olacağını açıkladı.



Politika uzmanı Stanislav Tarasov, "diyalog ortağı" statüsünün Türkiye'ye neler getireceğini Rusya'nın Sesi radyosu için değerlendirdi.

Türkiye, kısa bir süre içinde resmi olarak, Rusya ve Çin'in de üye olduğu Şangay İşbirliği Örgütü'nün "diyalog ortağı" olacak. Konuya ilişkin resmi açıklama Şangay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev tarafından yapıldı.

Türkiye'ye örgütte diyalog ortağı statüsü verilmesi kararı, 7 Haziran 2012'de alınmıştı. Karar, dışişleri bakanları seviyesindeki bir memorandum ile tescil edilecek.

"Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü ile sıkı ilişkiler kurması, Avrupa Birliği'ne üyelik şansını artıracak" diyen Tarasov, şu yorumlarda bulundu:

"Brüksel ve Zagreb yönetimleri, kısa bir süre önce Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne üye olması konusunda anlaşmaya vardı. Hırvatistan 1 Temmuz 2013'te resmen AB üyesi olacak. Önümüzdeki yıllarda Sırbistan, Makedonya ve Karadağ da AB'ye girebilir. Türkiye'ye gelince Brüksel, 'uzun vadeli müzakereler' taktiğine hala devam ediyor. Amerikan Stratfor uzmanlarının yayınladığı rapora göre, küresel ekonomik kriz nedeniyle zayıflayan AB, artık daha çok kendi sorunlarına odaklanıyor. Bu süreçte de Türkiye'nin Avrupa ile entegrasyon perspektifi daha belirsiz hale geliyor. Yani Avrupa Birliği bencil bir yaklaşım sergiliyor. Türkiye daha ne kadar Avrupa'nın eşiğinde tutulabilir belli değil... Türkiye, bu belirsizlik karşısında yeni arayışlara yöneliyor. Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda AB'ye üyelik sürecinin uzunluğundan şikayet ederken Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye olabileceklerini gündeme getirmişti. Ancak Avrupa Birliği ve Şangay İşbirliği Örgütü'nün birbirine alternatif kuruluşlar olmadığının altını çizmek gerek... Türkiye'nin Şangay'a üyeliği, AB yolunun kapanması anlamına gelmiyor. Tam tersi Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü çerçevesinde Rusya ve Çin ile daha sıkı işbirliği kurması, AB üyeliği şansını da artırır. Türkiye hem Avrupa-Asya arasında hem de Asya-Avrupa arasında köprü olabilir. Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından çıkarılan dergilerden birindeki bir makalede de bundan bahsedilmekteydi. Makaleye göre, Şangay İşbirliği Örgütü üyeliği Mustafa Atatürk'ün stratejik öngörüsüne ve Türkiye'nin ulusal çıkarlarına uyuyor. Bu nedenle Türkiye ile Şangay arasında diyalog ortaklığı memorandumunun imzalanması, Türkiye'nin stratejik çıkar alanına giren bir bölgeye doğru attığı, önemli bir adım olarak değerlendirilebilir."



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs