En Sıcak Konular

''Türkiye küresel bir aktör''

31 Mart 2013 14:15 tsi
''Türkiye küresel bir aktör'' Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, ''Artık Türkiye, bir bölgesel güç, aynı zamanda Türkiye bir küresel aktör'' dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Altınpark ANFA'da düzenlenen AK Parti İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uluslararası ilişkiler konusunda, dış politika konusunda geldiği noktanın çok farklı olduğunu belirterek, ''Artık Türkiye, bir bölgesel güç, aynı zamanda Türkiye bir küresel aktör'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin AK Parti iktidarı döneminde tarihi bir dönüşüm yaşadığını söyledi. ''Bu, sadece kendi içimizde değil aynı zamanda çok geniş coğrafyayı etkileyen bir dönüşüm haline geldi'' diyen Babacan, Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik reformlarla 10 yıl öncesinden çok farklı bir ülke haline geldiğini ifade etti.

İktidarı ilk devraldıkları günle bugün karşılaştırılacak olursa, Türkiye'nin demokrasi, temel haklar, özgürlükler konusunda çok daha ileri noktalarda olduğunu dile getiren Babacan, 3 yıl öncesine göre kişi başına milli geliri 3'e katlayan, istikrar konusunda da dünyada parmakla gösterilen bir ülke olduğunu bildirdi.

Babacan, Türkiye'nin batısındaki coğrafyanın çok ciddi bir ekonomik krizle boğuştuğunu, güneye, Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya bakıldığında büyük siyasi istikrarsızlıkların olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Buna rağmen hamdolsun ülkemizde güven ve istikrar ortamı var. Türkiye'nin zamanlıca aldığı tedbirler, Türkiye'yi bu krizlerden korumuş oldu. Böyle bir dönemde Türkiye, 2023 için artık kendisine hedefler koymuş durumda. Ben bunu çok önemsiyorum çünkü dünyada birçok ülke bırakın 2023'ü, daha 2013 sonuyla ilgili hedeflerini ortaya koyabilmiş değil. Bu son ekonomik kriz gerçekten pek çok ülkede çok ciddi bir borç stokunu da beraberinde getirdi. Türkiye böyle bir ortamda çok şükür dimdik duruyor. Doğruları yapıyor ve doğruları sonuna kadar savunuyor.

Bakın hamdolsun Türkiye'nin uluslararası ilişkiler konusunda, dış politika konusunda geldiği nokta çok çok farklı. Artık Türkiye, bir bölgesel güç, aynı zamanda Türkiye bir küresel aktör. Bugün dünyanın neresinde en olursa olsun Türkiye bunu izliyor, adımlar atıyor ve Türkiye, her konuda fikri sorulan, kanaati öğrenilmeye çalışılan ülke haline geldi.''
 
''İsrail özrünü diledi''
 

Türkiye'nin Orta Doğu'da uyguladığı politikaların, İsrail'le ilgili gelinen noktanın gerçekten pek çok diplomasi uzmanını şaşırttığını vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

''Sayın Başbakanımızı, Dışişleri Bakanımızı, bizleri hep yıpratmaya çalıştılar 3-4 yıl boyunca. 'Yanlış yapıyorsunuz, Türkiye'ye zarar veriyorsunuz, bu politika böyle olmaz.' Ama hamdolsun ne oldu? Biz yerimizde dimdik durduk ve İsrail geldi ta bizim başta söylediğimiz noktaya, özrünü diledi. Şimdi biz umuyoruz ki bundan sonraki dönemde, onlara da çağrı yapıyoruz ki artık problemlerin kaynağı olmayın, parçası olmayın. Çözümlerin parçası olun. Bu bölgede büyük problemler var. Eğer bir şeyler yapacaksanız çözümlere katkı verin, bölgede barışa katkı verin diyoruz.''

aa

 



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs