En Sıcak Konular

'Türkiye, ABD gibi başarılı olmak için vakıf sistemini oturtmalı'

30 Mart 2013 13:38 tsi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, Türkiye'nin Amerika gibi vakıf sistemini oturtması gerektiğini söyledi.

Yörükoğlu, "Vakıf sistemi baskıları azaltan, eşitlik sağlayan ve verimliliği koruyan bir sistemdir. Amerika'nın başarısının altında yatan sebeplerden belki de en önemlisi budur. Avrupa'da böyle bir kültür tam olarak yerleşmiş değil." dedi

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), MBA program kapsamında seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlı, 2050 yılına kadar büyümenin nasıl olacağını, büyümeyi tetikleyen faktörler üzerinde durduklarını açıkladı. Yörükoğlu, ekomonistlerin fizikçilerden de ilham aldığını belirtti.

Son yıllarda bilginin öneminin giderek arttığına dikkat çeken Yörükoğlu, "Bilgi normal bir mal değil. Ortaya çıkan yeni bir bilgi, iktisatla ilgili birçok şeyi değistirebiliyor. Bilginin üretim maliyeti yüksek olmasına karşın marjinal üretim maliyeti sıfıra yakın. Bilgi birçok bakımdan monopol tekelleşme yapısına daha uygun bir mal." dedi.

Yörükoğlu, teknolojiye yatırım yapan ülkelerin daima kazandığını da vurguladı. Güçlü ekonomiler için vakıf sisteminin gerekli olduğunu, çok maliyetli olan sağlık teknolojisinin hızla geliştiğini dile getiren Yörükoğlu,"Önümüzdeki dönem de sağlık sektörü çok daha önemli olacak ve ülkeler geliştikçe ülkelerin GSMH'dan sağlığa ayrılacak olan pay artacak. Aynı şekilde, eğitim ve bilgi ekonomisi de çok önemli. Fakat, bu hizmetleri küreselleşmeden dolayı vergilendiremiyorsunuz. Yüksek vergiler koyduğunuzda, bu hizmetler verginin daha düşük olduğu bir yere kaçıyor. Yani, devlet gelir toplama yeteneğini küreselleşme ile kaybediyor. Devletlerin borçluluğunun artmasının sebeplerinden biriside budur. Kamu hizmeti olarak gördüğümüz bu hizmetlerin vakıflar aracılığıyla verilmesi ve devlet üzerindeki yükün alınması gerekli. Önümüzdeki dönemde vakıf sistemini kurabilen ve iyi işletebilen ülkeler, daha hızlı ekonomik büyüme göstereceklerdir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yörükoğlu, vakıf sisteminin şu an en yaygın olduğu ülkenin Amerika olduğunu dile getirdi. Amerika'daki iyi üniversitelerin ve hastanelerin vakıf sistemine ait olduğunu aktaran Yörükoğlu, "Vakıf sistemi baskıları azaltan, eşitlik sağlayan ve verimliliği koruyan bir sistemdir. Amerika'nın başarısının altında yatan sebeplerden belki de en önemlisi budur. Avrupa'da böyle bir kültür tam olarak yerleşmiş değil. Fakat, bizim ülke olarak bu kültürün yolunu açmamız gerekli." diye konuştu.

Yörükoğlu'na, konuşmasının ardından plaket verildi.

(CİHAN)


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs