En Sıcak Konular

Türk din görevlileri Almanya'ya gidiyor

28 Mart 2013 23:37 tsi
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, bu yılki "Ülke Bilgisi Programı İçeren Yoğun Dil Kursu"na katılan din görevlilerine Almanya'ya yolculukları öncesinde veda daveti verdi.



      Alman Büyükelçiliği Rezidansı'ndaki veda davetinde konuşma yapan Büyükelçi Pohl, Türk-Alman ilişkilerini nitelik ve anlam açısından emsalsiz olarak nitelendirdi. Pohl, aynı hususun Diyanet İşleri Başkanlığı ve Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile işbirliği için de söz konusu olduğunu ifade etti.

         Şu anda Almanya'da Diyanet tarafından atanan birkaç yüz Türk din görevlisi bulunduğunu belirten Pohl, Almanya'da 3 milyon Türk ve takriben 4 milyon Müslüman yaşadığını hatırlattı. Pohl, ''Bu, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ine tekabül etmektedir. Bu insanların yüzde 45'i Alman vatandaşlığına sahip. Almanya'da Türk kökenli Sünnilerin yanı sıra yüz binlerce Alevi, on binlerce Süryani ve çok sayıda Yezidi yaşamaktadır'' dedi.

         Son yıllarda Türkiye'de birçok şeyin iyi yönde geliştiğini belirten Pohl, şunları söyledi:

         ''Dini azınlık vakıflarına gayrimenkullerin iade sürecini memnuniyetle karşılamaktayız. Midyat'taki Süryani Ortodoks Mor Gabriel Manastırı'nın durumu ve İstanbul Heybeliada Ruhban Okulu gibi önemli konularda da ilerlemelerin olmasını ümit ediyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin her yerinde gayrimüslim ve gayrisünni ibadethanelerin gelecekte daha kolay bu vasıfla kurulmasını ve resmi olarak işletilmesini arzu ediyoruz. Dini azınlıklar haklı olarak, cemaatlerinin tüzel kişi olarak kabul görmesini ve tüzel kişi olarak hareket edebilmeyi talep ediyorlar. Devam eden Anayasa süreci çerçevesinde de bu istekler dile getirilmiştir.''

         Almanya'da görev yapacak Türk din adamlarına seslenen Pohl, şöyle devam etti:

         ''Almanya'ya dininizi ve ülkenizi temsil eden birer elçi olarak gidiniz. Caminizin kapısını ne kadar açarsanız ve Müslüman olmayan insanlara da yaşanan İslam'ı tanımaya imkan verirseniz göreviniz o denli başarılı olacaktır. Bu şekilde yabancılara ve İslam'a karşı maalesef hala mevcut olan ön yargıları kaldırmak için katkıda bulunabilirsiniz. Almanya'da ve Türkiye'de başka bir inanca mensup insanlara karşı hala ön yargılar bulunmaktadır. Her iki ülkede de bu ön yargılara birlikte ve kararlılıkla karşı koymalıyız. Alman toplumunda, Müslümanlara ve yabancılara karşı düşmanlığın yeri olmamalıdır.''

         Davette konuşma yapan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez de İslam'ın Almanya'nın ''defakto gerçeği'' haline geldiğini belirtti.

         ''Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğun pekişmesi bizlerle olacak'' diyen Dönmez, kursu bitirip görev yapacak din görevlilerine büyük iş düştüğünü belirtti.

         Alman devletinin ülkede İslam'in resmiyet kazanması için büyük adımlar attığını ifade eden Dönmez, ''Bu adımların daha da ileri yerlere gideceğini ümit ediyoruz'' dedi.

         Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Eğitim ve Rehberlik Dairesi Başkanı Ahmet Dilek de Almanya'ya gidecek din görevlilerinden hizmet bekleyen çok büyük bir kitle bulunduğuna dikkati çekti. Türk din görevlilerinin Alman halkıyla ilişki kurmak bakımından da önemli görevleri olacağını vurgulayan Dilek, Almanya'da din eğitimi konusunda önemli adımların atıldığını, imam eğitimi konusunda çok önemli işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

         Programa katılan 50'den fazla din adamı, 4 ay süren yoğun dil eğitiminin ardından görev yapacakları ülkeler olan Almanya, İsviçre ve Avusturya'ya gidecek.

         (AA)

Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs