En Sıcak Konular

Şemdinli davası ertelendi

28 Mart 2013 17:21 tsi
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan dava, ileri bir tarihe ertelendi.



 Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te Umut Kitapevi'nde meydana gelen patlamadan sonra tutuklanan ve 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezasına çarptırılan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında verilen kararın, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmasının ardından, sanıklar yeniden hakim karşısına çıktı.

 Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde yoğun güvenlik önlemi altında adliyeye getirilen tutuklu sanıklar Kaya ve İldeniz adliyenin arka kapısından içeri alındı.

 Sanıklar Kaya, İldeniz ve Ateş'in yanı sıra müştekiler Seferi Yılmaz ile Metin Korkmaz'ın da hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme başkanı Behçet Aşılar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararını okudu.

 Bunun üzerine söz alan müşteki avukatı Murat Timur, usule ve yasaya aykırı olan bozma ilamına mahkemenin ''direnme kararı'' vermesini talep etti.

 Savcı Mehmet Kuran ve sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız da Yargıtay kararına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

 Mahkeme heyeti ise bozma ilamına uyulup uyulmayacağı konusunun ''hüküm/esas karar'' ile değerlendirilmesine karar vererek, savcı Kuran'dan esas hakkındaki mütalaasını istedi.

 Esas hakkındaki mütalaasını sunan Kuran, ''Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'' iddiasıyla yargılanan sanıkların beraatını talep etti.

 Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, ''Sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'in tutuklu kaldıkları süre, kesinleşmiş mahkumiyetleri sonucu ceza infaz kurumunda başka suçlardan hükümlü bulunmaları nedeniyle kaçma şüphelerinin kalmaması sebebiyle üzerlerine atılı suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak suçundan bihakkın tahliyelerine, sanıkların başka suçtan hükümlü olmaları nedeniyle serbest bırakılmaları mümkün olmadığından, yalnızca suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak suçundan düzenlenen tutuklama müzekkeresinin iadesi için yazı yazılmasına'' karar verdi.

 Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

 

 -Davanın geçmişi-

 

 Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'e, ''Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama'' suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verilmişti.

 Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderilen dosyanın 1 Ekim 2012'de görülen temyiz duruşmasında, sanıklara adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onayan daire, ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'' suçundan verilen cezaları ise bozmuştu.

 (AA)


Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,455 µs