siber silahı | " /> iyibilgi özel" /> siber silahı | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Kitle imha siber silahı

28 Mart 2013 16:39 tsi
Kitle imha siber silahı Dünyanın en büyük siber saldırısına NATO nasıl karşılık verdi? iyibilgi özel

Biribirinden bağımsız  3 haber. 3'ü de siber alem ile ilgili.

1) Mısır Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali, İskenderiye'nin 750 metre açıklarında, bir balıkçı teknesi yardımıyla internet kablolarını kestiği iddia edilen 3 dalgıcın gözaltına alındığını açıkladı.  Mısırlı yetkililer, İskenderiye kenti açıklarında Akdeniz'den geçen Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Batı Avrupa'yı birbirine bağlayan ''SEA-ME-WE'' adlı 4 ana kablo hattının kesildiğini, bu durumun internetin yavaşlaması ve kapasitesinin düşmesine neden olduğunu kaydetti.

2) İstenmeyen e-postaları (spam) engelleyen Spamhaus şirketine 18 Mart'tan itibaren yapılan siber saldırının, dünya genelinde tüm merkezi ağlarda interneti yavaşlattığı ortaya çıktı. Saldırının, bir devlet kurumunun altyapısını tamamen çökertecek güçte olduğu vurgulanırken, Cyberbunker'a Doğu Avrupa'dan bazı suç örgütlerinin de yardım etmiş olabileceğinden şüphe ediliyor. Daha önce yapılan büyük siber saldırıların saniyede en fazla 50 gigabaytlık veri trafiğine sahip olduğu ancak Spamhaus saldırısında saniyede 300 gigabayt veri akışının yaşandığı kaydedildi.  Cenever ve Londra merkezli Spamhaus'un, internet ortamındaki spam maillerin yüzde 80'ini filtrelediği tahmin ediliyor.

3) ABD Siber Komutanlığı koordinatörlüğünde, 3 yılda hazırlanan rapor, konvansiyonel savaş kurallarının devletlerin birbirlerine karşı düzenlediği siber saldırılara nasıl uyarlanabileceğine dair yöntemler içeriyor. 302 sayfalık Tallinn kitapçığını yazan uzmanlara göre devletler sivil kayıplara veya ağır hasarlara neden olan siber saldırılara geleneksel silahlar ile misillemede bulunabilirler. Geçtiğimiz hafta yayımlanan rapora göre kimyasal, biyolojik ve nükleer saldırılarda olduğu gibi, siber saldırılarla da kitlelerin ölümüne sebep olunabilir. Uzmanlar bu tür olumsuz sonuçlara yol açan siber saldırıların “silahlı saldırı” kategorisinde değerlendirileceği hükmüne vararak, saldırıya maruz kalan devletin meşru müdafaa hakkının doğduğu sonucuna vardı. 

Gelelim sorulara...Güneydoğu Asya, Ortadoğu ve Batı Avrupa'yı biribirine bağlayan internet hattını kim neden sabote etmek ister?

Dünyanın en büyük siber saldırısı kaç ülkenin işi?

Vee... Yukarıdaki siber saldırılar, kitlesel ölümlere yol açsaydı NATO kime müdahale edecekti?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,814 µs