En Sıcak Konular

Yurtdışı kapısı Türk işçisine açılıyor

28 Mart 2013 09:50 tsi
Müteahhitlerin yurtdışındaki şantiyelere daha fazla Türk işçisi götürmesini sağlayacak yeni bir teşvik geliyor.

Yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlerin Türkiye’den işçi götürmelerinin önündeki en önemli engellerden biri kalkıyor. Yurtdışına giden işçiler içinmüteahhitlerin ödeyeceği primin bir bölümünü devlet karşılayacak.

5 puanlık indirim önerisi Türkmüteahhitlerin yurtdışındaki projeleri 30 milyar dolara ulaşmasına karşın bu projelerde çalışan Türk işçi sayısının her geçen gün azalması hükümet gündemine geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, isteğe bağlı sigortalılık da dahil olmak üzere yurtdışına götürülen her bir işçi için müteahhitlerin ödediği yüzde 30 civarında primden 5 puan indirim yapılması önerisini hükümete sundu.

Bakanlar Kurulu yetkili Bakanlar Kurulu’nda tartışılan bu teklifi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yetersiz bulduğu öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın 5 puanlık indirim yerine, indirim oranını belirlemek üzere Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesini öngören bir düzenleme istediği bildirildi. Bu şekilde bir düzenleme çıktığında Bakanlar Kurulu, günün şartlarına göre indirim oranını artırıp eksiltecek ya da tamamen sıfırlayabilecek.

Türk işçisine yurtdışı kapılarını açacak düzenleme, önceki gün Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) geleneksel toplantısında gündeme geldi.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu yüzde 5’lik indirimi müteahhitlere müjdelerken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İndirim olacak ancak oran konusunda şimdilik bir şey söyleyemem” dedi.

600 bin yerine 60 bin işçi

Müteahhitler yaklaşık 10 yıl önce yurtdışında 3 milyar dolar civarında projeyi yürütürken şantiyelerinde 60 bin Türk işçisi istihdam ediyordu. Bugün proje tutarı 30 milyar dolara yaklaşmasına karşın çalıştırdıkları Türk işçisi sayısı 60 binlerde kaldı.

Müteahhitler, normal şartlarda yurtdışına götürülen işçinin 600 bin civarına ulaşması gerektiğini ancak prim yükü başta olmak üzere bir dizi nedenden dolayı işçi sayısında artış olmadığını söylediler.

Tayvan ve Vietnam’ın adeta işçi ihracatı yaptığını belirten müteahhitler, “İşçilik çok ucuz, hatta işçilerini iş elbisesi giydirip şantiyelerimize gönderiyorlar. Türkiye prim desteğiyle kayıpların önemli bir bölümünü karşılayabilir” dediler.

Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs