En Sıcak Konular

Barışa bir destek de S&P'den

28 Mart 2013 09:49 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Kürt sorununda çözüm sürecini gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltti. S&P barışın ise notu arttıracağını kaydetti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’tan Türkiye ’ye iyi haber geldi. Kuruluş Türkiye’nin ‘BB’ olan uzun vadeli kredi notunun ‘BB+’ya yükseltildiğini açıkladı. Her ne kadar ‘not yatırım yapılabilir’ seviyenin altında kalsa da not artırımında güçlü ekonomi performansının yanı sıra barış sürecinin de büyük etkisi oldu.
S&P not artırımını dün gece sürpriz bir şekilde yaptı. S&P yaptığı açıklamada not artırımına gerekçe olarak bütçedeki düzelme, ihracattaki artış ve ekonomideki dengelenmeyi gösterdi. Açıklamada barış sürecine de özel yer ayıran S&P değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Not artırımında Kürt sorunundaki düzelme sürecinin de etkisi var. Atılan adımların öncekilerden daha uzun ömürlü olacağını düşünüyoruz. Böyle olursa, güvenlik ile ilgili maliyetler azalır ve yerel ekonomi ve sınır ötesi ticaret güçlenir.”

S&P değerlendirmesinde, Türkiye’nin ihracat performansının iyileştiği belirtilirken hâlâ belirgin düzeyde dış finansman gereksinimi olan Türkiye’nin bu gereksinimi istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde azalttığı da ifade edildi.

Olumlu gelişmelere karşılık Türkiye’nin gelecek yıl yapacağı mahalli seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile 2015’teki genel seçimlerin uygulanan makroekonomi politikası bileşimi için risk yarattığına dikkat çeken S&P “Maliye ve para politikası seçimlerden bağımsız yürütülmeye devam edilebilir ise not daha da arttırılabilir. Kürt sorunu barışçıl şekilde çözülebilir ve mali durum ile dış ticarete olumlu yansırsa uzun vadede kredi notu pozitif etkilenebilir” dedi. S&P notu aşağı yönlü etkileyen faktörleri ise kredi büyümesi ve dış borçlar olarak niteledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , Londra ’da yaptığı açıklamada “S&P’nin not artırımı cesaret verici, ancak Türkiye daha yüksek bir notu hak ediyor” dedi.

Fitch Kasım 2012’de Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviye olan BBB- notuna çıkarmıştı. Moody’s ise yatırım yapılabilirin bir kademe altında olan Ba1’de derecelendiriyor.

(Ajanslar)



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs