En Sıcak Konular

Asker'de heyecan başladı

27 Temmuz 2007 14:30 tsi
Asker'de heyecan başladı Gelecek hafta toplanacak Yüksek Askeri Şura’da Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları emekliye ayrılacak, 115 generalin terfisi görüşülecek

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’ni Yüksek Askeri Şura (YAŞ) heyecanı sardı. TSK kaynaklarına göre seçimlerden kısa süre sonra yapılacak toplantıda terfi bekleyen 12 korgeneral, 12koramiral, 23 tümgeneral, 3 tümamiral, 55 tuğgeneral ve 10 tuğamiralin durumları değerlendirilecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekliye ayrılacak. Karahanoğlu’nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç’ın, Cömert’in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun getirilmesi bekleniyor. TSK’da üst düzeyde görev yapan tek bekar orgeneral olarak tanınan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel ile Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Komutanı Orgeneral Orhan Yöney’in de emekliye ayrılması bekleniyor.

ORAMİRAL TERFİSİ

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevlerine bir yıl daha devam edecek. Başbuğ’un 2008 yılında Büyükanıt’ın yerine atanarak 2010 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı yapması öngörülüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bu yıl bir kişi oramiralliğe yükselecek. Oramiralliğe terfi edecek kişinin 2009-2011 arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Alev Gümüşoğlu oramiral olmak için yarışacak. Bir üst rütbeye terfisi için durumu görüşülecek tümamiraller ise Kadir Sağdıç, Nusret Güner, Ali Deniz Kutluk. 

ÜÇ KORGENERAL SIRADA

HAVA Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert’in emekliye ayrılıp yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun gelmesiyle birlikte Hava Kuvvetleri’nde bir orgenerallik kadrosu açılacak. Bu kadro için üç korgeneral yarışacak: Hv.K.K Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay, 1. Kuvvet Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı, 2. Kuvvet Komutanı Korgeneral Erol Ortaç. Hava Kuvvetleri’nde korgeneralliğe yükselmek için durumu görüşülecek tümgeneraller ise şu isimlerden oluşuyor: Erol Özgil, Bülent Özer, Sefer Öztürk, Mustafa Çötüksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten.

İLİŞİK DE KESİLECEK

JANDARMA Genel Komutanlığı’nda ise Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu’nun emekli olması, Tümgeneral Fikret Demirtaş’ın ise korgeneralliğe yükselmesi bekleniyor. 28 Şubat döneminde Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı olarak görev yapan ve Sincan’dan geçen tankları yürüten Korgeneral Erdal Ceylanoğlu da orgeneralliğe terfi etmeyi bekleyen isimler arasında yer alıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda boşalacak 3 orgeneral kadrosu için 7 korgeneral yarışacak. Şura’ya dosyaları girecek olan korgeneraller şöyle: K.K.K Denetleme Değerlendirme Başkanı Erdal Ceylanoğlu, 3. Kolordu Komutanı Mustafa Ethem Erdağı, EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel, 7. Kolordu Komutanı Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Hayri Güner, 4. Kolordu Komutanı Saldıray Berk.

Toplantıda çeşitli nedenlerle TSK’yla ilişikleri kesilecek personelin durumu da ele alınacak. YAŞ kararları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Başsavcı da emekli olabilir

GENELKURMAY Askeri Mahkemesi Başsavcısı Kıdemli Albay Saim Öztürk’ün YAŞ toplantısında emekli olması gündemde. Aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil’in de bulunduğu birçok asker hakkında açtığı davalarla gündeme gelen Öztürk’ün yerine kimin atanacağı ise merak konusu. Ayrıca Elazığ’daki 8. Kolordu Komutanlığı görevi sırasında baraka inşaat ihalelerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanıp mahkum olan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı’nın emekliye sevk edilip edilmeyeceği de YAŞ toplantısında belirlenecek.


Geçit törenine tepki göstermişti

ORGENERALLİĞE terfi etmeyi bekleyen isimler arasında 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da yer alıyor. Korgeneral Yalçın, Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarındaki geçit töreninde bir grup öğrencinin önlerinden kara çarşaf ve fesle geçtiklerini görünce tepki göstermişti. Yalçın olay sonrası İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Altunkozaoğlu’nu yanına çağırıp ‘Bu çağda kara çarşaf da nereden çıktı? Çok yazık. Sorumlular hakkında gereğini yaparsınız’’ demişti.

Kuvvet komutanlıklarına Ataç ve Babaoğlu aday

YAŞ’TA emekliye ayrılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu’nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç’ın, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert’in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun atanması bekleniyor.

Star



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs