En Sıcak Konular

Burkay: Barış sürecinin tersine dönmesini bekleyenler var

26 Mart 2013 16:57 tsi
HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Türkiye’deki barış sürecinde iki tarafta da sürecin tersine dönmesini bekleyenlerin olduğunu söyledi.

Burkay, Türkiye’de kalıcı bir barışın Kürt ve Alevilerin haklarını güvence altına alan ilkeler barındıran yeni bir anayasa ile mümkün olacağının altını çizdi.

Kemal Burkay, Almanya’daki Nevruz kutlamalarına katılan Köln Dersim Cemaati’ni ziyaret etti. Burkay ve beraberindeki Rhein-Sieg-Kreis/Bonn Kürt Toplumu Derneği Başkanı Musa Ataman’ı burada Köln Dersim Cemaati Başkanı Nijat Bakış ve Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Bozdağ ağırladı.

Barış sürecinin tersine dönmesi için ordunun harekete geçmesini umut edenlerin olduğunu kaydeden Burkay, “Ama bence şansları yok. O dönemler geride kaldı.” dedi. Başlatılan barış sürecinin ancak silahların susmasını temin edebileceğini; kalıcı bir barışın ise gerçek anlamda yeni bir anayasa ile mümkün olacağını bildiren Burkay, “Bu anayasanın gerçekten yeni bir anayasa olması için, kalıcı barışı sağlaması için anayasada Kürt ve Alevi haklarını da kapsayan ilkeler olmalı.” dedi.

İlk meclisin yapısının buna benzer olduğunu, 1930’lı yıllardan itibaren toplum mühendisliği ile Türkiye’de tek tip toplum yapısının dayatıldığını savunan Burkay, şimdi her iki tarafta karşılıklı güvensizlik olduğunu ve güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Burkay, “Kürtler haklarına kavuşuyor diye Türklük niye bitsin? Bir arada kardeşçe yaşacağız. Tüm sorunlara rağmen binlerce yıl birlikte yaşamışız. Bence bölünme korkusu yersiz. Bu önyargıları aşmalı, daha iyi diyalogla Türk halkını kazanmalıyız. Yeni bir anlayışa ihtiyaç var ve bence artık bu şans fazla.” diye konuştu.

Barış sürecinin ancak silahları susturabileceğini, sonrası için Kürtler, Aleviler, Sünniler tüm demokratik kesimin katılımıyla “demokrasi ve özgürlük cephesi” oluşturulması gerektiğini vurgulayan Burkay, şöyle devam etti: “Sünnilerle özgürlük ve demokrasi temelinde yeni köprüler kurmalıyız. AK Parti konusunda önyargılı olmadım, ama onların yapabileceği buraya kadar. Askeri vesayeti kaldırdılar. Erdoğan elbette belli hesaplarla hareket ediyor. Keşke CHP gerçek sosyal demokrat olabilse. Kılıçdaroğlu Türkiye’yi Kürt ve Alevi haklarında AB standarta ulaştırmayı göze alamıyor, alırsa CHP içindeki çekişme artar."

Türkiye’ye, Almanya’da olduğu gibi eyaletler ve federasyon sisteminin getirilmesi gerektiğini savunan Burkay, “Bu şekilde her renk yansımış olur. Bu durumda ülkenin bölüneceğinden korkuluyor. Niye bölünsün, Almanya, İsviçre bölünüyor mu?” diye sordu.

Metin Bozdağ, Türkiye’deki barış sürecinde Alevilerin ve haklarının yer almamasını eleştirdi, Dersim bölgesindeki barajların bölgenin insansızlaştırılması projesinin bir paraçası olduğunu savundu. Bozdağ, “Barış sürecinde Alevileri, Alevilerin isteklerini göremedik. Bunu önemli bir eksiklik olarak görüyoruz. Kalıcı bir barış yeni ancak bir anayasa ile sağlanabilir.” dedi.


(CHN)

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,947 µs