En Sıcak Konular

Putin'den Rumları sevindirecek talimat

25 Mart 2013 16:26 tsi
Putin'den Rumları sevindirecek talimat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 2011'de aldığı 2,5 milyar Euro borçlarının yeniden yapılandırılması için talimat verdi. 2016'da süresi dolacak borcun 2021'e ötelenmesi ve yüzde 4,5 olan faiz oranlarının düşürülmesi gündemde.



Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, hükümet ve Maliye Bakanlığı'nın Rum Kesimi'nden ortakları ile borcun yapılandırılması konusunda temasta bulunmaları emrini verdiğini söyledi.

AB'nin ikinci kurtarma paketinin Rum Kesimi'nin parlamentosunun onayına gerek kalmadığı belirtilirken, Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Rusya hükümetinin Rus yatırımcıların adadaki kayıpları konusunda rakamın netleşmediğini belirtti.

Resmi olarak bir rakam söylemelerinin imkansız olduğuna değinen Rusya Başbakan Yardımcısı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Rusya'nın yardımı olmadan mevcut krizi atlatmasını umduklarını kaydetti.

Adada yaşanan sorun Rus bankalarında paraların tutulması konusunda önemli bir ders olduğuna değinen Şuvalov, "Rusya'nın çok istikrarlı ve güvenilir bankaları var. Rusya'da kriz olduğunda bile Rus bankaları sistematik bir sorun yaşamadı. Rusya bankacılık sisteminin birçok Avrupa bankasından daha istikrarlı olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Kıbrıs'ta yaşanan sorunun Euro üzerinde olumsuz etkileri olmasının muhtemel olduğuna değinen Rusya Başbakan Yardımcısı, "Avrupa Komisyonu'ndan gelen tüm sözlere rağmen, Euro'nun istikrarı, Euro Bölgesi'nde ekonomik durum ve genel olarak negatif bir etki ortaya çıkabilir." değerlendirmesinde bulundu. Şuvalov'a göre ihracata dayalı ekonomik yapısı ile Rusya'nın muhtemel krizden etkilenme riski var.

AB'nin önerdiği yeni kurtarma paketinde 10 milyar Euro kredi desteği karşılığında 100 bin Euro'nun üzerinde banka mevduatlarından yüzde 30-40 civarında kesinti yapılması öngörülüyor. Böylece hükümete 7 milyar Euro'luk ek kaynak sağlanmış olacak.

Rum lider Nikos Anastasiadis Brüksel'de uzun görüşmelerin sonunda Avrupa komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan troyka ile anlaşma sağladı. Buna göre Rumların ikinci büyük bankası Laiki Bankası'nda var olan mevduatlar ikiye ayrılıyor. 100 bin Euro'nun altındakiler yeni bir oluşumla Kıbrıs Bankası ile birleşecek. Üzeri rakamlarla ilgili ise yüksek oranlarda kesinti gündemde. Yeni anlaşma için parlamento onayına gerek kalmadığı belirtiliyor.

(CİHAN)

Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,983 µs