iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bazen yutkunmak zorlaşır...

25 Mart 2013 13:09 tsi
Bazen yutkunmak zorlaşır... ABD, İsrail hamlesi ile Türkiye'nin önünü açtı mı?. Hayır açmadı.. Önü zaten açıktı ama unutanlara, "nereye bakacaklarını" hatırlattı!... iyibilgi Ankara

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi tüm boyutlarıyla ve derinine hem tartışılıyor hem de inceleniyor. Doğrusu da budur. Fakat bazı olayların “şekli” de önemlidir!

Çünkü yaşanan özür vakasına dümdüz bakıp, hiçbir okuma yapmadığınızda, gözün gördüğü; stratejik, konvansiyonel, ekonomik, politik, tarihi ve askeri ABD gücünü, kurulduğundan bu yana arkasına almış ve en derin biçimde ABD’nin içine girmiş bir ülkenin, bir başka ülke önünde diz çökmesidir!

Diplomaside hatta beşeri ilişkilerde dahi özrün “diz çökme” olarak tercüme edilmesi hoş karşılanmaz Ama sadece görüntüdeyiz, “şekli” konuşuyoruz. Çünkü bu resmin "görüldüğü kadar" okunması; "İsrail’i özür dileten ABD bize ne yapmaz"dır.

Kaldı ki hem Türkiye hem de İsrail, sürecin kendi ülkelerindeki iç politik algısını diledikleri gibi kullanmakta serbestler ve yapıyorlar.

İşte bu görüntünün bölgedeki ve dünyadaki tüm taraflara söylediği bir şey var. Bir süredir Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolünün eridiği yönünde, özellikle çekişmeli ülkelerin sayısındaki artış nedeniyle de bir algı oluşmuştu.

Bu hamleyle belki sorunlar ve çekişmeli ülkeler “henüz” düzelmedi ama Türkiye’nin bölgesel rolü yerinde duruyor. Bu nedenle İsrail barışı, ABD’nin Türkiye’nin önünü açma hamlesi değil ama-o açılalı hayli oldu-“aynı noktada” olduğunun, yani Türkiye’nin model ülke olarak hâlâ oyunda ve ABD’nin desteğine tam sahip olduğunun göstergesi.

Türkiye’nin iç politikasında yaşadığı barış süreci ile İsrail sürecinin çakışması üzerinden yapılan tartışmalarda anlatılmak istenen ne? Muhalefetin söylediği gibi, İsrail’le göz boyayarak barış sürecindeki gelişmeleri (?) gizlemek mi, yoksa sadece Türkiye’deki değil bölgedeki tüm Kürtlere Türkiye’yi adres göstermek mi?

Arap/Ortadoğu dünyası, ABD iç politikası, İsrail ve Türkiye bu süreçten mesajlar aldılar ve mesaj Türkiye’nin pozisyonunu sağlamlaştıran bir politikayı işaret ediyor. Ama günlük iç politikaların uygulanmasında en az kazanan yine İsrail oldu. Kazan ABD, çok kazanan ise Türkiye!

Şimdilik "görünen" bu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,990 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs