En Sıcak Konular

Enerji'de Ürdün-Türkiye işbirliği

27 Temmuz 2007 11:09 tsi
Ürdün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Halid Şreyda, Türkiye'nin son 10 yılda istikrarlı bir gelişme gösterdiğini, birçok konuda işbirliği yapmak istediklerini, Türk firmalarıyla ortak yatırımlar gerçekleştirmeyi arzuladıklarını bildirdi.

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Delta Petrol AŞ'nin konuğu olarak, beraberindeki heyetle Türkiye'ye gelen Dr. Halid Şreyda, tesislerdeki incelemeleri sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu alandaki gelişmeleri yerinde izlemeyi ve elde edilen tecrübeler konusunda bilgi almak istediklerini ifade etti.

Heyette, devletin çeşitli ilgili birimlerinden yöneticiler ile uzman personel ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğunu vurgulayan Şreyda, Türkiye'deki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini vurguladı.

Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir aşama kaydettiğini gözlemlediklerini belirten Halid Şreyda, bölgede istikrarsızlığın artması halinde şu an 66 dolar olan petrol fiyatının fırlayacağını, bunun da Türkiye ve Ürdün gibi petrolde dışa bağımlı ülkelere büyük zarar vereceğini ifade etti.

Ürdün'de enerji ve petrol konularını içeren yasal düzenlemelere gittiklerini ve bu konuda da Türkiye'deki kanunları incelediklerini belirten Şreyda, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin kanunlarını örnek alıyoruz ve hangi süreçten geçtiğini soruyoruz. EPDK ile işbirliği yapacağız.

Bu arada, Akabe'ye de petrol depolama tesisi kuracağımız için, benzer tesisleri gezerek, ayrıntıları öğreniyoruz. Bazı tesisleri gezdik. Delta Petrol Depolama tesisleri de Türkiye'nin modern tesislerden biri. BTC'yi de inceledik. Akabe'de kuracağımız dolum tesisleri için Türk firmalarıyla da çalışmayı arzuluyoruz. Türkiye istikrarlı bir ülke. Birçok alanda ortak çalışmalar yapmak, işbirliğini geliştirmek istiyoruz.''

Alternatif enerji kaynaklarından yararlanma konusunu da önemsediklerini ifade eden Şreyda, ''Türkiye gibi petrol konusunda dışa bağımlıyız. 2020 yılına kadar, tükettiğimiz enerjinin yüzde 6'lık bölümünün alternatif kaynaklardan karşılanması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Sadece petrole bağlı kalmak istemiyoruz. 2 milyar metre küp doğal gaz Mısır'dan gelecek. Ürdün'de de doğal gaz arama çalışmaları başlatıyoruz. Ayrıca, rüzgar enerji tribünü kuruyoruz'' diye konuştu.

-KRALİYET OFİSİ SORUMLUSU MAHER MATALKA-

Heyette bulunan Ürdün Kraliyet Ofisi Ekonomi Bölümü Sorumlusu Maher Matalka da Türkiye ile Ürdün arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde önemli aşama kaydedildiğini belirtti.

İki ülkenin tarihten kaynaklanan güçlü ilişkileri olduğuna dikkati çeken Matalka, şunları söyledi:

''Başta enerji olmak üzere birçok konuda ortak işbirliğimiz olacak. Serbest ticaret anlaşması sayesinde de ticaret hacmi büyük ölçüde artacak. BTC projesi kapsamında İskenderun Körfezine petrol akışını sağlayan boru hattını acaba Ürdün'e uzatabilir miyiz diye düşünüyoruz. Bu yönde görüşmeler başlatmamız lazım. Çok yararlı olur.''

ABD'nin İran'a olası müdahalesinin petrol fiyatlarını anormal derecede yükselteceğini belirten Matelka, ''Bu büyük bir istikrarsızlık yaratır'' dedi.

Delta'nın tesislerini çok beğendiklerini belirten Matalka, ''Delta'nın da, diğer kuruluşların da tecrübelerinden faydalanacak ve Türk firmalarıyla işbirliği yapacağız'' dedi.

zaman



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs