En Sıcak Konular

Küresel piyasalarda 'Güney Kıbrıs' izlenecek

25 Mart 2013 09:50 tsi
Küresel piyasalarda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kurtarma şartlarında AB ve IMF ile anlaşmaya vardığı haberinin ardından pozitif havanın geri dönebileceği bildirildi.

Geçtiğimiz hafta ''Güney Kıbrıs sorunu'' ile genel olarak satıcılı seyreden hisse senedi piyasaları, çözüme yönelik belirsizlikler nedeniyle haftanın son işlem gününde karışık seyretmişti. Almanya'da DAX endeksi haftalık bazda yüzde 1,63 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,92, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in hafta sonu notunun düşürülebileceği yönünde uyarı yaptığı ve not görünümünü ''negatif'' izlemeye aldığı İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,49 geriledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kurtarma şartlarında AB ve IMF ile anlaşmaya varması ve bu anlaşmanın bankaların yeniden yapılandırılması üzerinde olduğu için parlamentoda oylanma zorunluluğu bulunmaması, piyasalar tarafından sorunun çözüldüğü yönünde algılandı ve avro/dolar paritesi 1,29'lu seviyelerden 1,3040'a kadar yükseldi.

Asya tarafında da borsaların Avrupa'dan gelen haberlerle hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi dikkati çekti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 1,69 oranında yükselişle tamamlarken Çin'de Şangay endeksi bu dakikalarda yüzde 0,23 artıda bulunuyor.

Yurtiçinde tahvil-bono piyasasında, Avrupa piyasalarına paralel olarak yabancı ilgisinin azalmasıyla gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,22'ye yükselirken, İMKB 100 endeksi de haftalık bazda 0,80 oranında değer kaybetti.

Bu hafta Merkez Bankası PPK kararlarının yurtiçi piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler ''Güney Kıbrıs sorunu'' ile ilgili anlaşma şartlarının yürürlüğe girmesiyle ilgili gelişmelerin de takip edilmeye devam edileceğini kaydediyor. AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler genel olarak politika faizi ve faiz koridorunda bir değişiklik beklemezken zorunlu karşılıklarda ise artırımlar bekliyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

         12.30 Türkiye, BDDK Haftalık Bülten

         14.30 ABD, şubat ayı Chicago FED ulusal aktivite endeksi

         16.30 ABD, mart ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi

aa


Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs