En Sıcak Konular

Karzai Taliban'la barış için Katar'a gidiyor

24 Mart 2013 16:00 tsi
Afganistan lideri Karzai, Talibanla muhtemel barış görüşmeleri için Katar Emiri'nin resmi davetlisi olarak Katar'a gidecek

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Taliban ile muhtemel barış müzakerelerinde bulunmak ve Taliban'ın bu ülkede temsilcilik açmasını görüşmek üzere yakında Katar'a gideceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Eymel Feyzi, Karzai'nin Katar Emiri'nin resmi davetlisi olarak bu ülkeye gideceğini ve barış müzakerelerinin yanı sıra iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımların konuşulacağını anlattı.

Taliban'ın Katar'da siyasi büro açması, bundan üç ay önce İngiltere, Afganistan ve Pakistan üçlü görüşmeleri sırasında karara bağlanmış, ardından Karzai, talimat vererek Katar ile bağlantıya geçilmesini istemişti.

Karzai'nin Doha ziyareti, ABD'yi Kabil hükumetini devre dışı bırakarak Taliban ile doğrudan ve gizlice görüşmekle suçlamasının hemen ardından gelmesi dikkati çekiyor. Karzai'nin "gizli görüşme" iddiasını hem ABD hem de Taliban reddetmişti.

Afgan liderinin, Taliban'ın Katar'da temsilcilik açmasına sıcak bakmasına ve doğrudan görüşmelere geçilmesini istemesine rağmen, Taliban bu konuda son sözünü söylemiş değil. Taliban yönetimi uzun süredir, ABD'nin kuklası olmakla suçladığı Hamid Karzai ve onun idaresindeki hükumet üyeleriyle görüşme masasına oturmayı kabul etmiyor.

TALİBAN İLE BARIŞIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Tarafların barış masasına oturması halinde, müzakereler Yüksek Barış Konseyi tarafından yürütülecek. Kalıcı barışın tesisinin önünde ise birtakım engeller bulunuyor. Bunların en başında, Afgan hükumeti ve uluslararası kamuoyunun Taliban'a El Kaide ile arasına mesafe koymasını ve bu oluşumu bir terör örgütü olarak ilan etmesini istemesi geliyor. Taliban ise El Kaide ve Hakkani gibi örgütlerle çok yakın ilişki içerisinde ve bu talebi reddediyor.

Bir diğer konu ise hükumetle masaya oturmak isteyen bazı ılımlı isimlerin Taliban'ın şahin kanadı tarafından yakalanıp işkence edilerek öldürülmesi, barış isteyenlere gözdağı veriyor. Son olarak Kabil hükumetiyle anlaşmaya kararlı 18 kişi, işkence gördükten sonra öldürülmüştü.

Öte yandan bir Afgan televizyonunda canlı yayımlanan programa katılan Cumhurbaşkanlığı sözcücü Eymel Feyzi, "Barış görüşmeleri bazı dış güçler tarafından sabote ediliyor ve edilmeye de devam edecek" sözleriyle isim vermeden Pakistan'ı Afganistan'daki istikrarsızlığın kaynağı olarak göstermişti.

Afgan siyasetçiler, Taliban'ın Pakistan'dan destek aldığı ve Taliban'ı barış masasına oturtabilecek yegane gücün İslamabad olduğu görüşünde.

Taliban ile görüşmeleri ABD'nin de desteklemesi, Afgan hükumetinin elini güçlendirse de halkın büyük çoğunluğu, 2014'te yabancı askerlerin ülkeden çekilmesinin ardından Taliban'ın eski gücüne kavuşup hakimiyeti sağlamasından endişe ediyor.

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs