En Sıcak Konular

Dışişleri Bakanlığı'ndan Rum kesimine uyarı

23 Mart 2013 19:40 tsi
Dışişleri Bakanlığı'ndan Rum kesimine uyarı "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Ada'nın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabilecek tehlikeli bir tezahürüdür."

Dışişleri Bakanlığı, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Ada'nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı ederek, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oluşturulacak dayanışma yatırım fonu veya bir başka borçlanma modelinde Ada'nın ortak doğal kaynaklarını teminat olarak gösterme düşüncesi, Ada'nın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabilecek tehlikeli bir tezahürüdür." dedi.

        Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'deki Hidrokarbon kaynakları üzerindeki iddialarına yönelik yaptığı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından bu hususta 21 Mart 2013 tarihinde yapılan açıklamadaki görüşlerin paylaşıldığı hatırlatılarak, "Türkiye, gerek kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumakta, gerek Kıbrıs Türk tarafına verdiği desteği sürdürmekte kararlıdır. Kıbrıs Türk tarafınca 24 Eylül 2011 ve 29 Eylül 2012'de iki kez ortak doğal kaynakların hakça paylaşımı için işbirliği çağrıları yapılmış ancak bu çağrılara Rumlar tarafından bugüne kadar olumlu karşılık verilmemiştir. Rum tarafının bugün karşı karşıya bulunduğu ekonomik krizi yeni oldu bittiler yaratmak için bir vesile olarak kullanması kabul edilemez." kararlılığını vurguladı.

        RUMLARA HATIRLATMA

        Dışişleri, Rum Yönetimi'ni uyarı niteliğinde Türkiye'nin konuya ilişkin görüşlerini bir kez daha ortaya koymakta yarar gördüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: "Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada'da müzakere edilmiş bir çözüm istemektedir. Doğu Akdeniz ve Ada için Türkiye'nin vizyonu ortak refah, istikrar ve güvenliği hedeflemektedir. Siyasi ihtilaflar gibi ekonomik sorunlar da Ada'da barış, uzlaşı ve işbirliği ortamı yaratılarak aşılabilir. Ada'daki iki kurucu halk nasıl bir gelecek istediklerine birlikte karar vermeli ve Anavatanların da iştirakiyle yeni bir düzen inşa etmelidir. Bunun için artık kaybedecek vakit yoktur.

Türk tarafı bir an önce ortak refah ve güvenlik anlayışıyla derhal müzakerelere başlanmasını beklemektedir. Karşı karşıya bulunulan sorunun bir krize yol açması tercihimiz değildir. Bunun barış ve kalıcı çözüm için yeni bir fırsat ve başlangıç teşkil etmesi gerektiğine samimiyetle inanıyoruz."

        "KIBRISLI TÜRKLER, HİÇBİR ZAMAN AZINLIK OLMAYACAK"

        Kıbrıslı Türklerin, Ada'da hiçbir zaman bir Rum devletinde azınlık olmayacağına dikkat çeken Bakanlık, "Buna Türkiye hiçbir şekilde izin vermeyecektir. Ancak Türkiye Ada'daki iki halkın tercihlerine de saygı gösterecektir. Bu tercih, yeni bir ortaklık inşa edilmesi yönünde olabileceği gibi, ki bunun parametreleri bellidir, şayet Kıbrıslı Rumlar Ada'nın güneyindeki doğal kaynaklar üzerinde tek yanlı tasarrufta bulunacaklarsa ve Kıbrıslı Türklerle ortaklığı arzu etmiyorlarsa, iki devletli bir çözümün müzakeresi doğrultusunda da olabilir. Çözümden önce Ada'nın doğal kaynakları üzerinde tasarrufta bulunmanın tek yolu ise Kıbrıs Türk tarafının 2011 ve 2012'deki önerileri doğrultusunda, BM Genel Sekreteri'nin gözetimi altında bir anlaşma yapılması ve böylece doğal kaynakların paylaşımı konusunda Kıbrıslı Türklerin rızalarının açık olarak alınmasından geçmektedir. Türkiye ve Kıbrıslı Türkler bu anlayışla Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlarla birlikte çalışmaya hazırdır." denildi.

(CİHAN)


Bu haber 1,540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs