En Sıcak Konular

Gözler elektrik zammına çevrildi

27 Temmuz 2007 10:31 tsi
Yapılan hesaplamalara göre elektriğe en az yüzde 20.8 oranında zam yapılması gerekiyor. Ancak uzun zamandır zam yapmamakta kararlı olan ekonomi yönetimi bu tavrını koruyor.

Erdoğan SÜZER'in haberi

Seçimlerin ardından gözler elektrik zammına çevrildi. Hükümet’in elektriğe zam yapıp yapmayacağı, önümüzdeki günlerde başlayacak hem IMF hem bütçe çalışmalarının temel noktasını oluşturacak. Muhalefet partileri, seçim döneminde, hükümetin elektrik zammını seçim nedeniyle beklettiğini, seçimlerin hemen ardından zammın açıklanacağını iddia etmişlerdi. İddianın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği IMF görüşmelerinin ardından kesinlik kazanacak. IMF ile önümüzdeki günlerde yapılacak 7. gözden geçirme çalışmalarında elektrik zammı “KİT dengesi” başlığı altında yeniden gündeme gelecek. 2008 bütçesi ve bütçenin temelini oluşturan faiz dışı fazla konusu bu görüşmelerin temel ayağını oluşturacak. IMF, elektrik zamlarının 4.5 yıldır yapılmamasından kaynaklanan sorunlar başta olmak üzer e KİT’lerin faiz dışı fazlaya yeterince katkı sağlayamadığı eleştirisini yine gündeme getirecek.

YÜZDE 20.8 ZAM

Yapılan hesaplamalara göre, elektrik satış fiyatının piyasa fiyatına eşitlenebilmesi için yüzde 20.8 oranında zam yapılması gerekiyor. Bu hesap ise TEDAŞ’ın sanayiciye verdiği 12 kuruşluk fiyat ile devletin dengeleme- uzlaştırma yöntemiyle özel sektörden almak zorunda kaldığı 14,5 kuruşluk fiyat arasındaki farka dayandırılıyor. Ancak, elektrikte gerçek fiyatın ne olması gerektiği konusunda kamu ile özel sektörün elinde farklı veriler bulunuyor. Özel sektör, elektrik fiyatının gerçek piyasada oluşması halinde 14,5 kuruşun çok daha üzerine bir rakamın dahi görülebileceği görüşünde.

YENİ BİR TELAFİ PAKETİ Mİ?

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF’ye sunulan son niyet mektubundaki 3.75 milyar YTL’lik önlem paketinin içerisinde, yapılmayan elektrik zammının faturasının da yer aldığını belirterek, yıl sonuna kadar elektriğe zam yapmalarına gerek olmadığını açıklamıştı. Ancak, hem seçim döneminde bütçeden yapılan bazı harcamaların getirdiği ek yük hem de KİT genel dengesindeki ek önlem ihtiyacının zam baskısını artırdığı ifade ediliyor. IMF görüşmeleri sırasında ilave önlem paketinin ortaya çıkması halinde, bunun en azından yıl sonuna kadar olan kısmının zam dışındaki önlemlerle doldurulacağı ifade ediliyor.

DOĞALGAZDA BÜYÜK ANLAŞMA TAMAMLANDI

Türkiye, Avrupa’ya doğalgaz sevkıyatında bulunma açısından dün İtalya’nın başkentinde önemli bir anlaşmaya imza attı. Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz boru hattı projesine ilişkin hükümetlerarası anlaşma, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nda imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in katılımıyla gerçekleşen üç ülke arasındaki anlaşma, Hazar’daki doğalgaz kaynaklarının Avrupa’ya taşınması açısından dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. İmzalanan hükümetlerarası anlaşmaya Türkiye adına Enerji Bakanı Güler, İtalya adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Pier Luigi Bersani ve Yunanistan adına da Kalkınma Bakanı Dimitris Sioufas imza attı. Bu anlaşmayla Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının Adriyatik geçişi ile İtalya’ya kadar uzatılması sağlanacak ve Hazar kaynaklarının Avrupa’ya taşınmasının önü açılmış olacak. Projenin 2012 yılında tümüyle tamamlanarak, doğalgaz boru hattının faaliyete geçmesini öngörüyor.

 

Bugün
 



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs