En Sıcak Konular

Davutoğlu: Nakış nakış işlendi

22 Mart 2013 21:26 tsi
Davutoğlu: Nakış nakış işlendi
Ahmet Davutoğlu İsrail’in özür dilediği telefon görüşmesine kadar geçen sürecin ayrıntılarını anlattı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Neler Oluyor Özel” programında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken ve TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Nasuhi Güngör’ün sorularını cevapladı.
 
Ahmet Davutoğlu İsrail’in özür dilediği telefon görüşmesine kadar geçen sürecin ayrıntılarını anlattı.
 
Davutoğlu’nun programda yaptığı açıklamalardan bazı başlıklar şöyle:
 
“Kararlı ve net bir duruş sergiledik”
 
 “Geçmiş dönemlerle bu duruma aslında çok yaklaşıldı. Biz hazırız dediler ama sonra geri adım attılar. Bize her kademede mesajlar gönderdiler. Her mesajı biz kararlı ve net bir şekilde cevaplandırdık.
 
Bugün sizlere sürpriz gibi gelen bu durum, aslında 3 yıldır nakış nakış işlendi. Sürecin başarılı olması için gizlilik içinde yürütüldü süreç. İsrail Türkiye’nin tüm taleplerini karşıladı.
 
Bütün Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri için bu, milli bir meseledir. Nihayet aklı selim galip geldi ve bu noktaya geldik. Milletimizin de sahiplenmesi önemliydi. Hiç kimse tersini düşünmedi.
 
Türkiye hiçbir zaman blöf yapmadı, hiçbir zaman hakaret içeren bir söz kullanmadı. Haklı olduğu bir konuda kararlı duruşunun karşılığını aldı. İsrail’in uluslararası hukuk çizgisine getirilmesi barış yolunda önemli bir aşamadır.
 
“Hak yerini buldu”
 
Nihayetinde hak yerini buldu. Özür aslında bir normalleştirmedir de.
 
“İsrail artık bir kez daha düşünecek”
 
İsrail kendini diğer ülkelerden farklı görüyor. Diğer ülkelerin nükleer silahı olamaz İsrail’in olabilir diye düşünüyorlar, diğer ülkeler yapamaz ama İsrail yapabilir diye düşünüyorlar. Bunun değişmesi lazım. İlk defa Türkiye kararlı durduğu için farklı oldu ve psikolojik eşik aşıldı. İsrail artık böyle durumlarda bir kez daha düşünecek. İsrail böyle durumlarda sicili temiz değil. Türkiye’nin sicili bozuk olmadığı için biz rahatız. Tazminat müeyyidesinin uygulanması ilk kez gerçekleşecek. Tazminatla ilgili ortak komisyon çalışma yapacak.
 
“Örneğine az rastlanır bir diplomatik egzersiz”
 

Biz müzakereyi İsrail ile yapmadık. ABD Dışişleri Bakanı Kerry Kerry başta olmak hep Amerikalılarla yapılan müzakereler bunlar. İlginç bir diplomatik egzersiz oldu. Örneğine az rastlanan türden.
 
Türkiye şunu gösterdi: Ben küçük hesapların peşinde olan bir ülke değilim, beni kaybeden zararlı çıkar. Önemli olan şu, haklıysanız diplomatik olarak doğru adımlar atmışsanız er ya da geç sizin haklılığınızı kabul ederler. İsrail’in kendisi ile yüzleşmesi lazım. Özür bu bakımdan başlangıç olabilir.
 
“Psikolojik olarak Türkiye artık farklı bir yerde”
 
Psikolojik olarak Türkiye artık farklı bir yerdedir, gücüne güç katacaktır. Politikanız doğruysa öyle ya da böyle o politikanız size büyük kazanımlar getirir. Ama zikzak çizerseniz itibarınız sarsılır.
 
Şehitlerimizin yakınları müsterih olsunlar. Şehitlerimiz geri gelmeyecek belki ama onların haklarını her zaman aradık. Filistin’de dolaşırken de adeta şehitlerimizi yanımızda hissettik.''

trthaber


Bu haber 914 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,895 µs