En Sıcak Konular

Mavi Marmara amacına ulaştı

22 Mart 2013 20:08 tsi
İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye'den özür dilemesinin yankıları sürüyor.

Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırıda oğlu Furkan Doğan'ı kaybeden baba Ahmet Doğan, İHH Kayseri Şubesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in geç de olsa ''insanlık suçu işlediğini kabul ettiğini'' söyledi.

 Mavi Marmara Gemisi'nde yola çıkanların Gazze'deki ambargoyu kırmayı amaçladıklarını belirten Doğan, şunları kaydetti:

''Şayet İsrail, bizim baştan beri söylediğimiz üç şartı kabul etmişse, Mavi Marmara, o gemide yolculuk yapanlar ve şehit olanlar amacına ulaşmış demektir. Furkan da o geminin parçası olarak Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu kırmak, yıkmak, ortadan kaldırmak için uğraşıyordu. O yolda da şehit olmuşlardı. Eğer İsrail, Gazze'ye ambargoyu da kaldırmışsa,Mavi Marmara ve şehitler amacına ulaşmış demektir. Gazze'deki ambargo kalkmadan, şayet sadece özür dileme ve tazminat kabul edilmişse, şartların kabul edildiği anlamına gelmez. Tek başına özür ve tazminatın hiçbir anlamı yok. Bizim şartlarımızın en önemlisi de Gazze'ye ambargonun kaldırılması. Furkan ve diğer şehitlerimiz de esas itibari ile 'ambargoyu kırma konusunda amaçlarına ulaşmıştır' diyebiliriz.''

Samsun'da bulunan Dost, Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin (DOSTDER) başkanlığını yapan Hüseyin Mutlu da İsrail'in Türkiye'den özür dilediğini, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinden öğrendi. Mavi Marmara'daki baskını bir kurşun yarasıyla atlattığını anlatan Mutlu, şöyle devam etti:

''Bu gelişme İsrail ile bugüne kadar yapılan anlaşmazlıkların olumlu bir değişimi olarak görülebilir. Neticede o geminin aslına uygun olarak görevini yerine getirebilmiş olması, Filistin, Gazze halkının İsrail hegemonyasından, onların egemenliğinden kurtulup kendi bağımsızlığına kavuşmasıyla mümkün olacaktır.''

Hamas Sözcüsü: Türkiye, seçkin bir tutum izliyor

Hamas Meclis Grubu Sözcüsü Salah Berdevil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye, Filistin halkının desteklenmesi konusunda çok seçkin bir tutum izliyor. Umarız ki Türkiye, bu duruşunu daha fazla artırarak, İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirmesinin önüne geçilmesi ve Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin durdurulması için çaba harcar'' dedi.

Fetih hareketi lideri: Özür Türkiye'nin diplomatik zaferidir

Fetih hareketi liderlerinden Yahya Rabah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''İsrail'in özrü Türkiye'nin diplomatik zaferidir. Bu özür, Türkiye'nin, Filistin halkının ve davasının yanında olmasının da zaferidir'' dedi.

Tazminatı Gazze'deki mağdurlara verecekler

 Mavi Marmara Gemisi'neİsrail askerlerinin saldırısında yaralanan Osman Çalık, ''İsrail'den tazminat alabilirsek alacağım paranın tek kuruşuna dokunmadan Filistin devletine kendim götürüp vereceğim'' dedi.

Saldırıda yaralanan Mehmet Ali Zeybek de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, ''Tazminatı alırsam Gazze'deki mağdur insanlara kendi elimle vermeyi düşünüyorum'' diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan'a teşekkür

Saldırıda yaralananlardan merkez Sur ilçesinde esnaflık yapan Ayetullah Tekin ise İsrail'in özür dilemeye zaten mahkum olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu konudaki hassasiyeti nedeniyle teşekkür etti.

Saldırıda  hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi'nin eşi Saniye Bengi de Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Önemli olan Filistin'in özgür olması

Saldırısında yaralananlardan Hüseyin Mutlu, ''İsrail'in özür dilemesi güzel bir başlangıç olabilir ama oradaki Filistin'in kendi başına, kendi hürriyetine kavuşmuş bir sıfatta var olmasıyla ancak bu iş neticelenmiş olacaktır'' dedi.

Cevdet Ökenek de ''Bizim için önemli olan Filistin'de yaşayan kardeşlerimizin özgür olmasıdır'' dedi.
 
Bu Türkiye'nin gücünü gösteriyor
 
Saldırıdan yara almadan kurtulan İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila, İsrail'in şu ana kadar herhangi bir konuda özür dilediğini hatırlamadığını aktararak, ''İsrail'e özür diletmek bile başlı başına bir olay. İsrail, çok kibirli ve kendini beğenmiş bir ülke. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar herhangi bir ülkeden hiçbir konuda resmi olarak özür dilemiş değil. Bu tavırları Türkiye'nin gücünü gösteriyor. İsrail'in geri adım attığını gösteriyor'' diye konuştu.

Müslümanların şükretmesi gereken bir manzara

Saldırısından yara almadan kurtulan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü Salih Merdivan DE (48), İsrail'in yenilgiyi kabul ettiğini ifade eden Merdivan, '' İsrail yaptığı zulmü gördü ve özür diledi. Bu Müslümanların şükretmesi gereken bir manzaradır. Biz Allah'a şükrediyoruz. Bizi böyle bir ikramla karşılaştırdığı için'' dedi.

Bu özür, İsrail'in haksızlığının tescilidir

Saldırıda Mavi Marmara Gemisi'nde bulunan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Latif Selvi,  İsrail'in pozisyonu itibarıyla büyük bir daralma yaşadığını belirterek, ''İsrail, buna rağmen düşüncelerinden vazgeçmiyordu. Kararlı bir şekilde tavırlarını sürdürüyordu. Bu özür Türkiye'nin çok kararlı bir duruşunun sonucudur. Bu noktada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na teşekkür ediyorum. Bu özür, İsrail'in haksızlığının tescilidir.''

Saldırıda yaralanan Mehmet Tunç da yaklaşık 3 yıl geçtiğini belirten Tunç, ''Aslında bu özür daha önceden olmalıydı. Çok gecikmiş bir özür'' dedi.

aa


Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs