En Sıcak Konular

Rusya'dan yardım için AB şartı

22 Mart 2013 16:52 tsi
Rusya, Yunanistan bankalarına yaptığı geri dönmeyen yüklü yatırımlar nedeniyle mali krize giren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY), AB ile anlaşmaya varması halinde mali yardımda bulunabileceğini bildirdi.



  Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin GKRY'ye, aldığı fon sağlama tedbirlerinin AB desteğini alması koşuluyla mali yardımda bulunacağı söyledi.

         Medvedev, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ''Rusya'nın GKRY'ye kapıyı kapatmadığını, 'hayır' demediğini'' vurguladı.

         Medvedev, AB ile GKRY arasında kesin bir anlaşmaya varmak konusunda başarı sağlanmasının ardından bu ülkeye çeşitli yollarla destek verme konusunu görüşmeye hazır olacaklarını kaydetti.

         Medvedev'in söz konusu açıklaması, GKRY Maliye Bakanı Yannis Sturnaras'ın, bir anlaşma konusunda ümitleri boşa çıkmış olarak Rusya'dan ayrıldığı yönünde Rus internet gazetelerinde çıkan haberlerden sonra geldi.

         Söz konusu haberlere göre, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov bugün yaptığı açıklamada, GKRY yetkililerinin ''Bu ülke açıklarında yeni bulunan gaz yataklarından elde edilen gelirleri yönetmekle görevli devlete ait bir şirketin hisselerini almaya talip potansiyel yatırımcılar ikna edemediğini'' söyledi.

         Haberlere göre Siliuanov ayrıca, Rus bankacılarının da, GKRY'den gelen, bazı bankaların hisselerinin verilmesi teklifiyle ilgilenmediklerini kaydetti.

         Barroso da yaptığı açıklamada GKRY'nin yeni tekliflerinin henüz Avrupa Komisyonuna ulaşmadığını belirterek, tüm taraflardan, Kıbrıs Rum kesimi ve tüm Avro Bölgesi için iyi olacak hızlı bir çözüm bulmalarını istedi.

         Kıbrıs'ın güney kesimindeki bankalardaki tüm mevduatın üçte birlik bölümü Rus şirket ve şahıslara ait bulunuyor. Rus şirket ve şahıslarının GKRY'deki topla mevduatlarının 20 milyar avroyu (yaklaşık 36,4 milyar TL) bulduğu tahmin ediliyor.

         (AA)

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs