En Sıcak Konular

Putin, Çin lideri Jinping’i Kremlin’de ağırladı

22 Mart 2013 15:53 tsi
Çin'in yeni lideri Xi Jinping ilk yurtdışı ziyaretini Rusya'ya gerçekleştiriyor. Kremlin'de Çinli meslektaşını ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke ilişkilerinin küresel politika açısından büyük etkiye sahip olduğunu söyledi.



Putin, "İlişkilerimizi bu noktaya taşıyabilmek için yıllar boyunca ciddi çalışmalar yaptık. Rus-Çin ilişkileri küresel politika açısından önemli etkiye sahip." dedi. Xi'yi devlet başkanı olarak seçilmesinden dolayı kutlayan Putin, "Bu ikili ilişkilerin hangi seviyede destek verildiğinin göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Çin ilişkilerinin zirve döneminde olduğuna değinen Xi de yaptığı değerlendirmede, "Ülkelerimiz stratejik ortak. İlişkilerimiz tarihi dönem açısından en iyi seviyede… Yaklaşımlarımız çok yakın. Birbirimizle kolay anlaşabiliyoruz ve iyi dostuz." karşılığını verdi. Çin lideri ziyaretlerinin amacını stratejik ortaklığın daha ileri taşınması, bölgesel ve uluslar arası sorunların iki ülkenin de çıkarına olacak şekilde müzakere edilmesi olarak açıkladı.

Çin liderinin üç gün sürecek Moskova ziyaretinde stratejik ortaklık seviyesinin ileri taşınması, ticari ve ekonomik alanda işbirliğinin artırılması için müzakerelerde bulunacak. Enerji, finans, tarım, turizm, bankacılık ve diğer alanlarda iki ülke 20'den fazla anlaşma imzalayacak.

Çin'in Rusya'dan 30 yıl süre ile ortalama her yıl 70 milyar metreküp doğalgaz alımı ile ilgili anlaşmanın imzalanmasında önemli aşama kat edilmesi bekleniyor. Çin, yıllık 15 milyon ton Rosneft'ten petrol alımı için hazırlıklarını sürdürüyor.

Rusya-Çin toplam ticaret hacmi 2012'de yüzde 11,2 artarak 88,16 milyar dolar seviyesine çıktı. Çin üç yıldan bu yana Rusya'nın birinci ticaret ortağı konumunu sürdürüyor.

(CİHAN)

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,227 µs