En Sıcak Konular

'Terör bittiğinde Türkiye kalkınacak'

22 Mart 2013 15:13 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, terör sorunu aşıldığı takdirde Türkiye'nin kalkınacağını, Doğu ve Güneydoğu'nun tıkanan damarlarının açılacağını söyledi. Çağlayan, "Bölgeye gitmeyen kan ki bunu sermaye olarak görüyorum, o bölgeye gidecek." dedi.



Ekonomi Bakanı Çağlayan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda yabancı yatırımcıların Türkiye'ye iştahlı olduğunu anlatan Çağlayan, bu anlamda yeni teşvik modelinin dünyanın önde gelen şirketleri tarafından mercek altına alındığını aktardı. Türkiye'nin şu anda atak yapabilecek bir konumda olduğunu belirten Çağlayan, "Hollanda temaslarımda belli başlı şirketlerin idarecileri ile buluştum. Örneğin Shell, 'şu kadar milyar dolar yatırım yapacağım' diyor. Bu hakikaten memnun edici. Türkiye'nin nerelere geldiğinin, ne denli önemli olduğunun emaresi." yorumunu yaptı.

Toplantıda bir gazetecinin, "Güneydoğu sorununa çare bulma adına yapılanların bölgeye ekonomik katkıları ne olacak?" sorusuna karşılık Çağlayan, şunları ifade etti:

"Türkiye, bu konuda çok önemli aşama kat etti. Bundan sonra Türkiye'nin daha dikkatli olması gerekiyor. Türkiye düşmanları, Türkiye'nin ilerlemesi, büyümesinden ve barışa erişmesinden yana olmayanlar alçakça saldırılara devam edecektir. Nitekim bunun bir örneğini Danimarka'ya gittiğimizde gördük. Başbakanın, Türkiye'nin en büyük partisinin Genel Başkanı'nın odasına bir lav silahıyla ateş açılması, bunların sona geldiklerinin çok net bir işaretidir."

Türkiye'nin terör sorununu aşacağını savunan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Eskiden tabu olarak yorumlanan, dillendirilemeyen, şeyler artık dillendiriliyor. Keşke 10 sene evvel yapılsaydı. Birbirimizi reddederek, tanımayarak, nereye kadar gidebiliriz. Ben de bu ülkenin bir milliyetçisiyim. Ben de Kürt orijinli biriyim. Benim anlayışıma göre milliyetçilik ülkenin, büyümesi, ilerlemesi, birey başına gelirinin artırılmasından yana olmak demek. Çanakkale Şehitliği esasında her şeyi anlatıyor. Orada Bağdat'tan, Kerkük'ten, Halep'ten, Şam'dan askerler yatıyor. Nasıl bir birimizi yok sayıp görmeyeceğiz? Evvelden sorunları halının altına çöpü, tozu koyduk. Ama artık Türkiye gayet önemli bir yerde. Soruna çare üretmeye yakın. Toplum barış için umutlu. Malum, PKK terörü, öteden beri bölgede yatırım yapmayı engelledi; makineleri yaktı. O yerlerin ilerlememesini kendine sermaye olarak kullanmaya çalıştı. Halkı devlete karşı konumladı. Ümit ediyorum, bu barış prosesi ile yatırımlar coşacak. Ben yatırımları istihdam adına önemli görüyorum. Çünkü bizim istihdama kattığımız her insan terörün elinden aldığımız insandır.''

Anaların ağlamaması, insanların ölmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını taahhüt eden Ekonomi Bakanı, ''Türkiye, bu terör sorununa yüzlerce milyar dolar kayıpla girmiş olan bir ülke. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanvekili olduğum dönemde bir dergi çıkarttık. O dönem PKK terörünün Türkiye'ye zararı 100 milyar dolardı. Şu an bu rakam 300-400 milyar dolar diyebilirsiniz. Türkiye, çok vakit kaybetti. Artık geldiğimiz aşamada kardeşliğin hakim olduğu; insanların renklerine, dillerine, ırklarına, dinlerine göre ayrılmadığı, insanları insan olduğu için hepimizin sevmesi gereken bir yapıya inşallah dönüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Zafer Çağlayan, Nevruz'un, dün olgunluk içinde kutlandığını vurgularken, "Diyarbakır'da yapılan kutlamalarda keşke bizim şanlı ay-yıldızlı bayrağımız da olsaydı. Ümit ediyorum ki söylemler kadar fiili uygulama da önemli. Türkiye bu sıkıntıdan kurtulmalıdır. Ondan sonra Türkiye'yi tutabilene aşkolsun. Şu dönem başarı ile tamamlandığında bölgeye gitmeyen kan ki bunu sermaye olarak görüyorum, o bölgeye gidecek. İstihdam ie önemli oranda artacak." dedi.

Ocak-Şubat ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırımın arttığını açıklayan Çağlayan, teşvik belgesi adedinin Şanlıurfa'da 3 kat, Diyarbakır'da 6 kat arttığını bildirdi. İstihdamın ise Şanlıurfa'da 3 kat, Diyarbakır'da 11 kat arttığını duyurdu. Çağlayan, bölgede barışın tam hakim olması halinde yatırımları 111'e de katlanacağını sözlerine ekledi.

(CİHAN)

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs