En Sıcak Konular

Rum bankacılık sisteminde köklü değişiklikler yapılacak

22 Mart 2013 15:13 tsi
Rum bankacılık sistemini kökten değiştirecek yeni uygulamalar geliyor.

 Bu doğrultuda Rum Meclisi, bankaları ayakta tutabilmek için yeni yasa tasarılarını onaylamaya hazırlanıyor. Bu yasa tasarıları içerisinde en dikkat çekeni, Rum Maliye Bakanı ve Rum Merkez Bankası Müdürü'ne, acil ve kamu yararına olacak durumlarda, sermayenin hareketlerinin kısıtlanması kararını alabilmeleri yetkisini vermesi olarak gösteriliyor.

Rum Meclisi'nin bugün onaylayacağı düşünülen bu yasa tasarısıyla Rum bankaların açılacağı günde sermaye kaçışını ve hareketlerini engelleyerek bankacılık sisteminin korunmasını amaçlıyor.

Bu yasa tasarısının yanı sıra, Rum Meclisi'nde onaya sunulacak olan diğer bir yasa tasarısında ise Rum bankalarının ıslahını düzenlemek amacıyla, Rum Merkez Bankası'nın bankalarda ıslah yapılması konusunda yetkili kılarak, bankaların ıslahın şartlarının belirlendiğini ifade ediliyor.

LAİKİ BANKASI ISLAH EDİLİYOR

Öte yandan Rum Alithia gazetesi, bankaların ıslahına ilişkin Rum Meclisine sunulan yasa tasarısının, Avrupa Merkez Bankası'nın, Eurogroup ile pazartesi gününe kadar anlaşmaya varılamazsa Rum bankalarına sağladığı likidite akışını keseceği uyarısında bulunmasının ardından, en kritik durumda bulunan "Laiki Bankası"nın ıslahını hedeflediğini yazdı.

Habere göre, Rum Merkez Bankası Müdürü Rum hükümetine, söz konusu bankanın düzensiz iflasla karşı karşıya bulunduğunu, bu yüzden de ıslahının gerektiğini acil olarak bildirdi.

Bu durumu göz önüne alan Rum Bakanlar Kurulu hazırladığı yasa tasarısıyla söz konusu bankayı "İyi Banka" ve "Kötü Banka" şeklinde ikiye bölerek düzenleme yoluna gidilecek yasa tasarısını hazırladı.

Yasa tasarısının bugün onaylanması durumunda söz konusu banka "iyi" ve "kötü" olarak ikiye bölünecek. 100 bin Euro'ya kadar olan ve garanti kapsamına giren mevduatlar "iyi bankaya" aktarılacak ve banka çalışanları işlerine devam edecekler.

"Kötü Banka" formatında olacak ve yine devlete ait olacak bankada ise garanti kapsamında bulunmayan tüm yatırımlar, takipteki alacaklar ve bankanın tüm kötü unsurları toplanacak.

Kötü Banka'nın başına bir yönetim kurulu atanacak ve bankanın sorunlarının uzun vadede çözülmesinin ardından banka lağvedilecek.

Gazete, alınacak bu önlemlere Güney Kıbrıs'ın ihtiyaç duyacağı kredi miktarının 2 milyar Euro'ya kadar düşürülebileceğini öne sürdü.

(CİHAN)

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs