En Sıcak Konular

'Su, petrolden daha kıymetli'

22 Mart 2013 14:34 tsi
Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen '3. Uluslararası Bursa Su Kongresi', '22 Mart Dünya Su Günü'nde yapılan törenle başladı. Kongreye 21 ülkeden 140 akademisyen ve üniversite temsilcileri katılıyor.



Su şehri Bursa'da 3 gün boyunca suyu her yönüyle ele alacak olan '3. Uluslararası Su Kongresi ve Sergisi'ne büyük bir katılım oldu. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Su Vakfı, Bursa Kent Konseyi ve DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü'nün ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen '3. Uluslararası Su Kongresi ve Sergisi'nde suyun önemi anlatıldı.

"SU PETROLDAN DAHA KIYMETLİ"

Kongre, Büyükşehir Belediyesi Orkestrası'nın müzik dinletisiyle başladı. 'Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Kentlerin Geleceği' temasıyla gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, suyun yaşamsal önemine dikkati çekti. "Su hayat kaynağımızdır" diyen Başkan Altepe, "Yaşamın temeli olan su, tüm canlıların vazgeçilmezidir. Uzmanların petrolden daha önemli hale geldiğini belirttiği su, insan vücudunun da 4'te 3'ünü oluşturmaktadır." dedi.

"BURSA'DA 2040 YILINA KADAR SU SIKINTISI BULUNMUYOR"

Suyun israfına da işaret eden Başkan Altepe şunları söyledi: "Suyu doğru ve yerinde kullanmalıyız. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli miras sudur. Su 100 yılın en stratejik kozudur. Bursa, son yıllarda içilebilir su oranında önemli aşama kaydetti. Kayıp kaçak oranı yüzde 70'lerden yüzde 23'e indirildi. Bursa'da su şehri olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Bursa'da 2040 yılına kadar su sıkıntısı bulunmuyor."

"GELECEK KUŞAKLAR BİLİNÇLENDİRİLECEK"

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ise gelecek kuşakları su konusunda bilinçlendirmek adına düzenlenen kongrenin, detayları hakkında bilgi verdi. Çetinavcı, şunları söyledi: "Su ve kuraklık ülkemizi ve dünyamızı yaşamsal olarak etkileyecek olayların başında geliyor. Bu yüzden düzenlediğimiz kongre, ulusal ve uluslararası alanda ses getirdi."

İsmail Hakkı Çetinavcı, sürdürülebilir su yönetimi ve kentlerin geleceğinin masaya yatırıldığı kongrede 3 gün boyunca 34 oturum ve 11 konferansın gerçekleşeceğini belirterek, suyla ilgili belgesel gösterimleri ve öğrencilerin skeçlerinin de programa renk katacağını söyledi.

Kongrede dünya ve Türkiye'deki su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve sorunların belirlenmesinin tartışılarak, çözüm önerilerinin ortaya konacağını anlatan Çetinavcı, 3 gün boyunca ortaya çıkan konuların da kitap haline getirilerek önemli bir kaynağın ortaya çıkacağını kaydetti.

"BURSA SU KONUSUNDA ŞANSLI"

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Osmanlı'yı kuran ve 130 yıl başkentlik yapan Bursa'nın su ve yeşiliyle anıldığını belirtti. Harput, "Suyun değerinin hatırlatılması gerekiyor. Geleceği bekleyen en önemli sorunların başında su sıkıntısı geliyor. Bu konuda da Bursa şanslı bir kent. Su israfına dikkat etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"SUYU İSRAF ETMEYELİM"

Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, suyun maddi değerinin yanı sıra manevi, sanatsal, bilimsel ve politik bakımlardan da Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Suyun israfı konusunda vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Şen, "Atmosfer kaynaklarının kirlenmesiyle ilk olarak su kaynakları zarar görüyor. Depremlerden korkuyoruz, ancak su felaketlerinde depremlerden daha çok insan yaşamını kaybedebiliyor. Bu yüzden suya önem vermeliyiz." sözlerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan 'su' konulu şiir, resim ve skeç yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ile Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ve üniversitelerin rektörleri, öğrencileri tebrik ederek ödüllerini verdi. Programın sonunda, öğrenciler skeçlerini sahneledi.

(CİHAN)

Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs