En Sıcak Konular

'Papa bizi cunta yönetimine ihbar etmedi'

21 Mart 2013 17:40 tsi
Yeni Papa Francesco, Cizvitlerin lideri olduğu dönemde iki papazı askeri cunta yönetimine ihbar ettiği yönündeki iddialar, bu papazlardan hayatta olanı tarafından yalanlandı.

Francisco Jalics, internet üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, askeri cunta yönetimi tarafından 5 ay hapsedilmelerinde, Papa'nın da rolü olduğuna ilişkin o dönemde yaptığı açıklamaların yanlış yorumlandığını belirtti.

İngiliz Daily Mail gazetesi geçen hafta manşetten verdiği özel haberde, yeni seçilen Papa Francesco'nun, Arjantin'de yönetimle işbirliği yaparak iki papazın (Orlando Yorio ve Francisco Jalics) kaçırılıp işkence görmesine ortaklık ettiği iddia edilmişti. Haberde ayrıca Peder Yorio'nun Roma'daki Cizvitlere gönderdiği 27 sayfalık rapora yer verildi. Raporda, Jorge Bergoglio'nun (Papa Francis) iki papazı cunta yönetimine ihbar ettiği şeklinde iddialar bulunuyor.

Almanya'da bir manastırda yaşamını sürdüren Peder Jalics, "Bir zamana kadar ben de bu raporda yer alan, 'Papa'nın bizi ihbar ettiği' şeklindeki iddialara inanmaktaydım. Fakat 90'lı yılların sonlarında, bu yöndeki şüphelerimin asılsız olduğunu kesin bir şekilde anladım." şeklinde konuştu.

Papa'nın Arjantinli kritikçileri ise Jalics'in, geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Peder Yorio'nun raporunu yalanlamadığına dikkat çekerek, söz konusu iddialara ilişkin Papa'yı suçlamaya devam ediyor.

DAILY MAIL: FRANCESCO, PAPAZLARI İHBAR EDEREK İŞKENCELERİNE ORTAK OLDU

Papa'nın seçilmesinin hemen ardından Daily Mail'in böyle bir habere imza atması büyük tepki çekerken, haberdeki iddialar Vatikan tarafından sert bir dille yalanlanmıştı. Söz konusu haberde şu bilgilere yer verildi:

"Peder Yorio, generaller tarafından serbest bırakılmasından bir yıl sonra, 1977 yılında Roma'daki Cizvitlere, başından geçenleri ayrıntılı bir şekilde anlattığı 27 sayfalık bir rapor gönderir. Bu raporda Yorio, kendisi ve arkadaşı Peder Jalics'in 200 kişilik bir asker grubu tarafından kaçırılarak ağır bir işkenceye gördüklerini; 5 ayın sonunda ise yarı çıplak olarak bir araziye bırakıldıklarını detaylı olarak anlatıyor.

Peder Yorio, söz konusu raporunda, Bergoglio'nun (Papa) askeri cunta yönetimi ile işbirliği yaparak kendilerine ihanet ettiğini savunuyor. Buenos Aires'in varoş mahallelerindeki fakirlere yardım etmelerinden dolayı gerillalarla işbirliği yapmakla suçlanan iki papaz, cunta yönetimi tarafından gözaltına alınmadan kısa bir süre önce de Bergoglio tarafından Cizvit halkasından çıkarılır.

Yorio, Roma'ya gönderdiği raporda ayrıca şu sözlere de yer veriyor: "Gerillalarla işbirliği yaptığımız yönündeki söylentiler daha da arttı. Eğer bu söylentiler, özellikle Arjantin gibi bir yerde, Cizvit Papazları gibi önemli ağızlar tarafından yapılırsa, bu sizin ölümünüz anlamına gelebilir."

(CİHAN)

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs