En Sıcak Konular

Avrupa'dan DTP'ye: Terörle arana mesafe koy

27 Temmuz 2007 09:47 tsi
Avrupa'dan DTP'ye: Terörle arana mesafe koy Kürt kökenli bağımsız milletvekillerinin TBMM'ye girmesini Kürt meselesinin çözümü için ciddi bir fırsat olarak gören Avrupa Birliği, vekilleri provokasyondan uzak durması için net bir şekilde uyardı.

Kürt kökenli milletvekillerinin Meclis'e girerek büyük bir mesuliyet yüklendiğine işaret eden Avrupa, vekillerin terörü kınaması, tahriklerden uzak durması ve Türk milletini samimi oldukları konusunda ikna etmesi gerektiğini vurguluyor. Üst seviyeli bir AB yetkilisi, Zaman'a yaptığı açıklamada, tavırlarının net olduğunu, yıllardır terörü kınadıklarını ve Kürt kökenli milletvekillerinin de terörle aralarına çok kalın bir çizgi çekmesi gerektiğini söyledi. 1990'lardan ders alınması gerektiğini, tahriklerden kaçınılmasının elzem olduğunu söyleyen aynı yetkili, "Ancak Ankara'ya da mesajımız var. Güneydoğu meselesine sadece askerî bir sorun olarak bakılmamalı. Sosyo-ekonomik ve siyasî bir bakış açısına acilen ihtiyaç var." dedi. Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'yi yakından takip eden üyeleri de Kürt milletvekillerini toplumu birbirine düşürecek provokasyonlardan uzak durmaları için uyardı.

Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Yeşiller'den Cem Özdemir ve Sosyalist Emine Bozkurt, bir taraftan Kürt kökenli milletvekillerini sorumlu davranmaya çağırırken, bir yandan da Güneydoğu halkından büyük bir vekalet alan AK Parti'yi göreve çağırdı. Avrupalı vekiller, Zaman'a konuya ilişkin şunları söyledi:

Hannes Swoboda: Kürt temsilciler Türk halkına, tamamen Türk siyaseti içerisinde politika yaptıklarını, ayrılıkçılığa karşı olduklarını ve Türkiye'nin bütünlüğünden yana olduklarını göstermeli. Teröre alternatif olarak Kürtlerin sorunlarını barışçıl bir şekilde şimdi Meclis'e taşıyabilirler. Terör konusunda bu vekillere ikide bir "terörü kınayın" demek doğru olmayabilir. Biraz vakit vermek lazım. Ancak bunu kesinlikle yapmalılar. Türkiye'de kanunlara uyduklarını göstermeli, Türkiye'yi ikna etmeliler. Yemin töreninde tahrikten kaçınmalılar.

Joost Lagendijk: Seçilen bağımsızların konuşmalarına bakınca 1991'den ciddi ders aldıklarını görüyorum. Provokasyonun işe yaramadığını 1991'de görmüş olmalılar. PKK terörünü kınamak için vakte ihtiyaçları var. Bu vekillerin Meclis'te ne dediklerine ve ne yaptıklarına göre karar vermek lazım. Benim şahsi tercihim ortada, PKK'nın terör örgütü olduğunu söylüyorum. Kürt meselesinin PKK'nın elinden alınarak Meclis'e teslim edilmesi için altın bir fırsat var. Seçilen bu vekillerin de meselenin PKK ile çözülemeyeceğini görmeleri ve silahları bırakma çağrısı yapması benim tercihimdir. AK Parti'ye de büyük görevler düşüyor. 6 ay öncesine göre şimdi daha umutluyum.

Cem Özdemir: Biz Almanya'da nasıl Türk asıllıların hakları için mücadele ediyorsak, Kürt milletvekillerinin de Kürtler için mücadele etmeleri normal. Ancak benim tavsiyem, bunu Türkiye'deki çoğunluğu rencide etmeden, çoğunluğu ikna ederek yapmaları. Pedagojik bir görevleri de var yani, sorunlarını tahrik etmeden çok iyi anlatmalılar. Mücadelelerini Türkiye'yi güçlendirecek, etnik ayrımcılığa tavır alacak ve demokratik kurumları güçlendirecek şekilde yürütmeliler. Kesinlikle provokasyondan kaçınmak lazım. Yemin konusunda belki tatmin olmuyorlar; ama mevcut anayasa böyle diyorsa böyle yapmak lazım. Terörle aralarına ne kadar kalın çizgi çekerlerse Türkiye'deki rolleri o kadar artar. Bu vekiller tabii ki terörü kınamalılar; ancak diğer vekiller de Şemdinli'yi telin etmeli.

Emine Bozkurt: Bu milletvekilleri seçim kampanyalarında ayrımcılığa karşı olduklarını, Türkiye'nin demokratikleşmesine katkı sağlayacaklarını, ılımlı bir siyaset takip edeceklerini açıkladı. Ümidim, sözlerine sadık kalmalarıdır. Bu vekiller kadar AK Parti'nin de büyük mesuliyeti var. Bölge halkından çok büyük destek aldılar ve hükümeti kuracaklar. Sorunun çözümü için bir an evvel somut adımlar atmalılar. Sadece Kürt vekiller değil, Meclis'teki herkes terörü kınamalı.
 
zaman



Bu haber 187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs