En Sıcak Konular

Prof. Görmez: Gelin her evi huzurevi yapalım

20 Mart 2013 18:38 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''Kampanya içinde bir kampanya daha başlatalım. Kampanyamızın başlığı şu olsun 'Ey Türk milleti gelin her evi huzurevi yapalım'." dedi, yaşlısı, ihtiyarı olmayan evin huzurlu olmayacağını savundu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''Kampanya içinde bir kampanya daha başlatalım. Kampanyamızın başlığı şu olsun 'Ey Türk milleti gelin her evi huzurevi yapalım'. Çünkü içinde yaşlısı ihtiyarı olmayan, içinde annesi babası olmayan, içinde dedesi ninesi olmayan bir ev huzurlu ev olmaz'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Diyanet Vakfı konferans salonunda düzenlenen ''Yaşlılara Saygı Haftası'' programına katıldı.

Huzurevlerinde ikamet eden 200 kişinin davetli olduğu programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ve Din Hizmetleri Genel Müdürü Yaşar Yiğit de katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan Yiğit, Başkanlık hizmet alanlarından birini de huzurevlerinin oluşturduğunu ve huzurevlerine manevi destek götürme çabası içerisinde olduklarını bildirdi.

-''Huzurlu evler oluşturmak istiyoruz''-

Aylin Çiftçi ise konuşmasında, kurumun yaptığı çalışmalarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın büyük desteğini aldıklarını belirtti. Programları içerisinde manevi destek çalışmasının olmadığını dile getiren Çiftçi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bunu program olarak sunacaklarını kaydetti.

Yeni politikaları ve yatırımlarının içerisinde huzurevlerinin çok olmadığını ifade eden Çiftçi, ''Biz huzurevlerimizin yanında bir de ayrıca huzurlu evler oluşturmak istiyoruz. 100-150 kişinin birlikte aynı çatı altında hizmet aldığı kuruluşlar değil birbiriyle anlaşabilen 3-4 kişinin bir arada hayat sürdüğü evler oluşturmak üzere harekete geçtik'' dedi.

-''Evlatlarınıza beddua etmeyin''-

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasına başlarken ''Sizden dua almak için geldim'' dedi.

Yaşlı kelimesini çok sevmediğini ihtiyar kelimesinin çok daha güzel olduğunu belirten Görmez, ''Peygamberimizin bir sıfatı da Muhammed-i Muhtar'dır. Yani seçilmiş peygamber demektir. İhtiyar demek, sözlük anlamı itibarıyla toplumun en seçkin insanları demektir'' ifadelerini kullandı.

''Toplum hiçbir zaman en seçkin insanlarını kendisinden tecrit ederek yaşayamaz'' görüşüne yer veren Görmez, İslam medeniyetinde en önemli hususlardan birinin ihtiyarların duanın kaynağı olarak görüldüğünü söyledi. Görmez, ''Sizin duanız olmazsa evlatların işi çok zor. Onun için ben en son yapacağım ricayı şimdiden yapayım; Ne olursa olsun aranızda ne geçmiş olursa olsun aman evlatlarınıza beddua etmeyin. Bilakis onlara dua edin. Onlara dua etmekte ısrar edin'' diye konuştu.

-''Her evi huzurevi yapalım''-

İslam'da anne-baba sevgisini Hz. Muhammed'in hayatından örneklerle anlatan Görmez, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bugün gelin kampanya içinde bir kampanya daha başlatalım. Kampanyamızın başlığı şu olsun 'Ey Türk milleti gelin her evi huzurevi yapalım'. Çünkü içinde yaşlısı ihtiyarı olmayan, içinde annesi babası olmayan, içinde dedesi ninesi olmayan bir ev huzurlu ev olmaz. Bir ev ki orada ak saçlı, ak sakallı ihtiyar bir dede var, bir ev ki beli bükülmüş o evde bir ihtiyar var, o ev gerçekten huzurlu bir evdir. Bir ev ki, Hadis-i Kutsi'de Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor, 'Beli bükük, ak sakallı, ak saçlı ihtiyara ben azap etmekten haya ederim'. Dolayısıyla bir ev ki içinde annenin, babanın duası var, bir ev ki içinde büyükannenin, büyükbabanın duası var, bir ev ki içinde dedenin, ninenin duası var, o ev gerçekten huzurevidir.''

Devletin, sivil toplum örgütlerinin ve milletin imkanı olmayan yaşlılara yapacağı yardımın çok önemli olduğunu belirten Görmez, ''Bundan daha önemlisi her evi huzurlu ev yapmaktır'' dedi.

Milletin inancı ve medeniyetinin her türlü bireyselliği, bencilliği reddettiğini ifade eden Görmez, büyük ve küçük aile fertlerinin bir arada yaşamadığı batı toplumunda kötü örneklerin olduğunu söyledi. Görmez, ''Büyükler küçüklerden, büyükler gençlerden tecrit edildiği zaman o toplumun huzurlu bir toplum olması mümkün değildir. Tekrar tekrar altını çiziyorum yapacağımız en büyük şey Türkiye'de bu inancı taşıyan, bu dinin sahibi, bu medeniyete mensup, bu kültüre mensup olan her insana yakışan her evi huzurevi yapmak, her evi huzurlu ev yapmaktır.''

Görmez, konuşmasının sonunda, ''Allah milletimizi büyüklerimin duasından mahrum etmesin'' dedi.

aa



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,790 µs