En Sıcak Konular

Cilvegözü'ndeki güvenlik zaafiyetine önlem

20 Mart 2013 16:13 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü Gümrük Bölgesi'nde ara bölgedeki güvenlik zafiyeti ile ilgili yeni önlem aldıklarını söyledi.

Gaziantep Dedeman Otel'de gazetecilerle sohbet toplantısında konuşan Hayati Yazıcı, Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndaki patlama ve sınır kapılarındaki güvenlikle ilgili bir soruyu cevaplandırdı. Dünyanın değişik yerlerinde olduğu gibi Türkiye'de de terör olaylarının yaşandığını hatırlatan Yazıcı, ''Bir yerde, bir olayın olmasıyla güvenlik zafiyeti var, önlem alınmamış demek mümkün değil" diyerek teröristlerin de teknoloji kullanımına dikkat çekti.

Yazıcı, ''Gümrük kapılarında ürünleri, materyalleri çok hızlı, zaman kaybına yol açmadan, o ürünü ithal ya da ihraç edecek ticaret erbabına mali yük getirmeden, maliyetlerini artırmadan bunu yapacaksınız, çok seri yapacaksınız. İşin bir tarafı bu. Bir tarafı, kaçağı önleyeceksiniz, güvenlik boyutu var. Dolayısıyla uyuşturucu geçiyorsa, patlayıcı geçiyorsa, her ne varsa, kaçak ürün varsa bunları önleyeceksiniz.'' ifadelerini kullandı.

Gümrük kapılarında her unsurun fiziki aramaya tabi tutulması halinde beklemelerin artacağının da altını çizen Yazıcı, ''Gerekli güvenlik önlemleri var ve bu tür durumları önleyici araç gereçlerle kapımızı donatmış durumdayız. Ha eksiğimiz yok mu var. Tabi ki Cilvegözü'nün özel önemi var. Coğrafi yapısı dolayısıyla zorunlu olarak ara bir bölge doğmuş. Genelde olmaz çünkü gümrük kapıları sınır noktası üzerinde yapılır. Uzakta yapılmış olması bir taraftan güvenlik sorununa yol açıyor bir taraftan da insanlarımızın o ara bölgede, ticari aktivitelerini gerçekleştirmelerine vesile oluyor. Dolayısıyla ara bölgede güvenlik zafiyeti olduğunu söyleyebiliriz. O da şu; araçların giriş çıkışının ötesinde o ara bölgede, hemen yanlardan, araziden insanların yaya olarak da kaçak girmesi çıkması mümkün. Şimdi yeni önlem alıyoruz. Bu yaya giriş çıkışlarını önleyici, duvar mı gerekir, tel örgü mü gerekir, projesi hazırlandı. Bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri ile protokol imzalanmış durumda. O çerçevede önlem alıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Cilvegözü'nde sınırın sıfır noktasına olaydan bir ay önce güvenlik kulübesi koyulduğunu vurgulayan Yazıcı, "Şimdi, giren çıkan araçların röntgenini çekecek mobil cihaz konuşlandırdık. Ayrıca patlayıcıya karşı duyarlı, eğitilmiş köpeklerimiz var, onlardan bir tanesini de Cilvegözü'ne gönderdik.'' açıklamasında bulundu.

cihan



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs