En Sıcak Konular

'Asıl tehlike içeriden gelecek'

20 Mart 2013 16:08 tsi
'Asıl tehlike içeriden gelecek' "PKK içinde de daha katı olanlar yeni bir organizasyona gidebilir"

ABD'nin önemli üniversitelerinden Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Henri Barkey, ABD'nin İmralı sürecinin ne kadar önemli olduğunun tam farkında olmadığını savundu.

Vatan Gazetesi'nden Ruşen Çakır'a konuşan Henri Barkey, İmralı sürecinde önceki adımlardan daha öteye gidildiğini belirterek Abdullah Öcalan ile görüşülmesinin ve Kandil'e heyet gönderilmesinin önemli olduğunu söyledi. Süreç başarısız olsa bile bundan böyle siyasilerin "Öcalan'la, PKK ile görüşmem" deme imkanının kalmayacağını savunan Barkey, "Tabii ki başarısızlık olabilir; çözümü engellemek isteyenler provokasyonlar yapabilir, kötü şeyler olabilir ama benim sürece yönelik umutlarım sürüyor" dedi.

Henri Barkey, süreçle ilgili ABD'nin durumu konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD, bu sürecin ne kadar önemli olduğunun tam farkında değil. Hak ettiği ilgiyi göstermiyor. Bunun farkında olmayıp başka şeylerle uğraşmaları şahsen beni öfkelendiriyor. Zaten ABD sadece Türkiye'de Kürt sorunu ve PKK konusunda değil Irak Kürdistanı söz konusu olduğunda da ofsaytta kalıyor. Aslında Amerikan hükümetinin uzun zamandan beri dış politika konusunda bir muhayyile sorunu var."

Sürecin ABD tarafından planlandığına dair bir algı bulunduğu yönündeki iddialar konusunda ise Barkey'in görüşü şöyle:

"Keşke öyle olsaydı, keşke ABD bu tür konularda akılcı projeler üretiyor olsaydı. Ama Amerikan dış politikası son derece kısır, kabiliyetsiz ve muhayyileden yoksun. Tabii ABD çok güçlü bir devlet, istese herhangi bir gelişmeyi engelleyebilir ama uzun süredir Türkiye'nin bu sorunu çözmesini istediği için burada bir problem çıkmaz."

Suriye, İran ve Irak'ın süreci sabote edip etmeyeceği yönündeki soru karşısında bunun teorik olarak mümkün olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Suriye hükümeti o kadar kendi canının derdine düşmüş ki bu tür sabotaj düşünüp hayata geçirme kapasitesi yok. Tabii ki Türk devleti, Türk toplumu, Kürt toplumu ve PKK içinde bu süreci sabote etmek isteyenler olacak ve asıl tehlike buralardan, içeriden gelecek. Bunu İrlanda örneğinde gördük. PKK içinde de daha katı olanlar yeni bir organizasyona gidebilir, bilmiyoruz. Devlet içinde de süreçten memnun olmayanlar vardır. Bence önce şu soruyu sormamız gerekiyor: Bu sefer devlet önceden ciddi bir hazırlık, planlama yaptı mı? Habur ve Oslo'da bu türden hazırlıklar yapılmamıştı ve ikisi de başarısızlıkla sonuçlandı. Hükümetin en büyük zaaflarından biri şu: Her şeye Başbakan karar veriyor ama bunların hepsi önceden incelenmiş, üzerinde çalışılmış kararlar değil."

Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs