En Sıcak Konular

Asker boykot mu edecek?

27 Temmuz 2007 09:16 tsi
Asker boykot mu edecek? 22 Temmuz seçimlerinin ardından DTP 22 milletvekili çıkararak grup kurabilecek sayıya ulaştı. Daha önce mecliste Kürtçe yemin ettikleri için hapse atılan Kürt kökenli milletvekillerinin yemin töreninin asker tarafından boykot edileceği Ankara'ya bomba gi

Meclis teamüllerine göre, milletvikili yemini sırası Ankara iline geldiğinde, 1920-1923 yıllarında Ankara milletvekilliği yapan Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygı duruşunda bulunuluyor. Oturumu yöneten başkan, sıra geldiğinde, “Sayın milletvekilleri, and içme sırası Ankara milletvekillerine gelmiştir. Ankara milletvekillerinin adları okunmadan önce, şimdiye kadar olduğu gibi geleneğe uyularak, Aziz Atatürk’ün ruhu için sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” diyecek. Saygı duruşundan sonra da Ankara milletvekillerinin yemini başlayacak. Askerlerin bu saygı duruşundan sonra Genel Kurul Salonu’ndan ayrılmaları bekleniyor. Ankara’dan önce sıralamada yer alan Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray ve Amasya illerinde DTP’li bağımsız milletvekili bulunmuyor.

İKİ GEREKÇE VAR

TBMM’deki yemin törenini kendilerine ayrılan bölümden izleyecek olan askerlerin bu tavrının iki önemli nedeninin bulunduğu ifade ediliyor. Birinci neden, DTP’li bağımsız milletvekillerinin seçim meydanlarında PKK’ya ve Abdullah Öcalan’a yönelik destek mesajları; ikinci neden de DTP’li bağımsızların yemin sırasında Anayasal metne sadık kalmama ihtimali olarak gösteriliyor. DTP’li bağımsızlardan Aysel Tuğluk, seçim kampanyası sırasında, Abdullah Öcalan için “sayın” ifadesini kullanmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız da, Tuğluk’u savunarak, “Dünyanın hiçbir yerinde bir kişiye ‘sayın’ dediği için ceza ile karşılaşan insanlara rastlayamazsınız” demişti.

YILDIZ ZANA’YI ÖVMÜŞTÜ

Seçim öncesi, “halklarinsesi.com” adresli Sesli Tartışma Platformu’na katılan Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız, Leyla Zana’nın 1991 yılında yaptığı Kürtçe yemini meşru bir hareket olarak gördüğünü açıklamıştı. Yıldız, Zana’ya yönelik övgüsü şu sözlerle sürdürmüştü:

“Leyla Zana onurlu bir insandır, dönemdeki çıkışına değer biçilmesi gerektiğine inanıyorum. Leyla Zana çok iyi bedel ödemesini bilen bir insandır.”

PAŞA ELEŞTİRMİŞTİ

GENELKURMAY Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt 16 Mart 2007 tarihinde Harp Akademileri’nde basına kapalı olarak yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK’ya destek veren eski DEP’lilerin Meclis’ten emekli milletvekili maaşı ve temsil tazminatı almalarını eleştirmişti. AKŞAM’ın 30 Mart 2007 tarihinde manşetten duyurduğu haberde Büyükanıt, bu yöndeki tepkisini, “Bu teröristler arasında TBMM ile irtibatı hâlâ devam edenlerin bulunmasının, yüce Meclis’in itibar ve saygınlığı ile katiyen bağdaşmadığını bu vesileyle huzurlarınıza getirmek istiyorum” sözleriyle dile getirmişti.

Kavakçı’ya da aynı tavır

ASKERLER, 6 Kasım 1991 yılındaki yemin töreninde Hatip Dicle ve Leyla Zana’nın yemininden önce, 2 Mayıs 1999 tarihinde de türbanıyla Genel Kurul’a giren Merve Kavakçı’yı dinlemeden Meclis’ten ayrılmıştı. 1999 seçimlerinde ise başörtülü Nesrin Ünal, MHP’den Antalya milletvekili seçilmiş ancak TBMM’de başörtüsünü çıkarmıştı. Ünal, askerlerden büyük alkış almıştı.
 
Akşam



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,968 µs