En Sıcak Konular

Kilise, mal varlıklarını Rumlara veriyor

20 Mart 2013 13:56 tsi
Bankacılık sektörünün, Yunan devlet tahvillerine yaptığı geri dönmeyen yüklü yatırımlar nedeniyle uğradığı zararlar yüzünden sıkıntılı günler yaşayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) Ortodoks Kilisesi'nden destek geldi.

Güney Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin başı Başpiskopos 2. Hrisostomos, Kilise'nin mal varlıklarını hükümetin emrine vermeye hazır olduğunu belirtti.

GKRY lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamada bulunan Hrisostomos, Kilise'nin mal varlıklarını, devlet tahvillerine yatırım yapmak amacıyla ipotek etme arzusunda olduğunu duyurdu.

Hrisostomos, ''Kilise'nin serveti hükümetin emrine amadedir'' diye konuştu.

Kıbrıs Rum Kesimindeki bir banka ile bira fabrikasında hisselleri ve mülkleri bulunan Güney Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin hatırı sayılır bir serveti bulunuyor.

AB, iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya kalan GKRY'yi kurtarmak amacıyla, 8-10 milyar avroluk kısmı bankalara sermaye takviyesi olarak, geri kalanı da borç ödemelerinde kullanılmak üzere, ekonomisinin büyüklüğü 17,3 milyar dolar (yaklaşık 31,5 milyar TL) olan GKRY için 17 milyar avroluk (yaklaşık 40 miyar TL) kurtarma paketi önermişti.

Ancak AB, bu yardım paketi karşılığında Kıbrıs Rum kesimindeki banka mevduatlarından yüzde 10 vergi alınması şartını getirmişti. Sözkonusu şartın açıklanması üzerine, halkın bankadaki mevduatlarını çekmek amacıyla bankalara hücum etmesi nedeniyle Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bankalar tüm işlemlerini durdurarak şubelerini kapatmak zorunda kalmıştı. AB'nin önerdiği yardım paketi ise, halktan gelen şiddetli tepkiler üzerine GKRY parlamentosunca dün reddedilmişti.

Gözlemciler, Kıbrıs Rum kesiminde 3 günden beri kapalı olan bankaların gelecek haftaya kadar açılmayacağı beklentisinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

aa

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,902 µs