En Sıcak Konular

Clinton'a gönderilen gizli e-postalar ortaya çıktı

20 Mart 2013 11:10 tsi
ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a geçtiğimiz yıl 11 Eylül’de ABD’nin Bingazi Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıların ardından gönderildiği ve önemli gizli bilgiler içerdiği iddia edilen bazı e-postalar yayınlandı.

TRT’nin yayınladığı e-postaların kaynağı “Guccifer” takma adlı bir hacker. Guccifer geçtiğimiz hafta daha önce eski Başkan Bill Clinton’ın danışmanlığını yapan 64 yaşındaki Sidney Blumenthal’ın e-posta hesabını hack’lemişti.

Olayın üzerinden bir hafta geçmeden Guccifer RT ve diğer bazı basın organlarına Bingazi saldırısının ardından Hillary Clinton’a gönderilen ve hassas belgeler içeren e-postaların içeriklerini yolladı.

Blumenthal’ın Bakan Clinton’a yolladığı dört oluşuyor. “Gizli” etiketli belgelerde konuyla ilgili kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynakların ifadeleri yer alıyor.

Son belgenin tarihi 16 Şubat 2013 ve bu belgede “fazlasıyla hassas kaynaklardan gelen ve dikkatle müdahale edilmesi gereken” istihbarat verileri bulunuyor.

En eski belgenin tarihi ise 12 Eylül 2012, yani aralarında Trablus Büyükelçisi Chris Stevens’ın da bulunduğu dört ABD’li görevlinin hayatını kaybettiği saldırıdan birkaç saat sonrası.


CLINTON'A DA YANLIŞ BİLGİ VERMİŞLER

Saldırı sırasında Clinton, dışişleri bakanlığının son günlerini yaşıyordu. Ancak Clinton’ın saldırı hakkında ne derece bilgi sahibi olduğu önemli bir tartışma konusu haline geldi. Zira kamuoyuyla paylaşılan bilgiler diğer istihbarat verileriyle çelişki halindeydi.

Başlangıçta saldırının “Müslümanların Masumiyeti” filmine gösterilen spontane bir tepki olduğu açıklanmıştı ancak daha sonra El Kaide’nin düzenlediği planlı bir olay olduğu anlaşıldı.

Blumenthal’ın gönderdiği e-postalara göre ise Bakan Clinton’a bile saldırının ardından yanlış bilgiler verildi. Örneğin 12 Eylül tarihli e-postada Clinton’a “Müslümanların Masumiyeti”nin saldırıda katalizör rolü oynadığı bildiriliyor.

Bir başka e-postada Blumenthal Clinton’a “Bir başka hassas kaynağa göre [Libya geçici Devlet Başkanı] el Magarif, rakiplerinin kendisini Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi aracılığıyla CIA’e bağlamaya çalıştığını söylemiş. Bu kaynağın fikrine göre el Magarif bu açıdan kamuoyunda oluşacak olumsuz izlenimi atlatabileceğini düşünüyor. Ancak durum bu şekilde gelişmeye devam ederse ülkede düzenli bir yönetim kurma çabalarına zarar verecek. Aynı zamanda ABD misyonlarına yönelik saldırıların da tartışmalı film gibi bu kampanyanın yarattığı izlenimin bir sonucu olduğunu söylemiş” diyor. (Hürriyet)

Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs