iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Büyük toka' gözünüzden kaçmasın

20 Mart 2013 08:05 tsi
'Büyük toka' gözünüzden kaçmasın 
Başımızda bin tane iş var ama.. ABD ve AB büyük bir ekonomik anlaşma imzalıyor. İş o kadar büyük ki, Marshall Planı’na benzetenler var.. Problem şu: Türkiye için iyi görünmüyor... iyibilgi Ankara

Türkiye’nin şu sıralar kafasını kaldırıp “uzaklara” bakacak zamanı yok ama buna mecburuz. ABD ile Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanıyor. Ve bu anlaşmanın nihai olarak-Gümrük Birliği’ne dahil olması yüzünden-Türkiye’ye zarar verebileceği iddiaları var.

İki büyük kıta arasındaki bu anlaşma ABD’nin ekonomik tabanlı “stratejik” planlarından biri gibi görünüyor. Bu yüzden meşhur Marshall Planı’na(*) benzetenler de çok.

Buna göre, ABD ve AB arasındaki bu çaplı ticari anlaşma bir yandan ABD’nin Avrupa cephesini ekonomik/politik açıdan sağlamlaştırma-destekleme adımlarından biri olarak görülürken, öte yandan da ABD ekonomisinin hareketlendirilmesinin bir aracı olarak okunuyor. Nihayet bu anlaşma ile ABD’nin yeni önceliği olan Pasifik bölgesi ile Atlantik’in entegre edileceği iddialar arasında. Böylece dört başı mamur bir plan işletilmiş olacak.

Plan bu kadar çaplı ama her iki tarafla ciddi ekonomik bağları olan ve yine bunları yükseltmeyi düşünen Gümrük Birliği’ne dahil Türkiye’nin başına bu plandan ne gelebilir?

Başta bir kısım işadamı olmak üzere işin siyasi yönünü de sorgulayan yorumcular, kapsamlı ticari anlaşmadan doğacak avantajların bir başka veya ülke (Türkiye de dahil) için dez-avantaj olabileceğini hatta bu durumda Gümrük Birliği’nden çıkılması gerektiği tezini savunuyorlar.

Türkiye’nin 1996 yılında katıldığı Gümrük Birliği’ne yönelik ciddi eleştiriler yöneltiliyor ve Türkiye’nin bu yolla ağır zarara uğradığı iddia ediliyor.

Nihayetinde ok yaydan çıkmış değil. ABD-AB anlaşmasının sadece ticari, ekonomik boyutları değil yaratacağı siyasi boyutlar da hesaplanarak bir pozisyon alınması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın geçen hafta yapmış olduğu açıklama, Türkiye'nin duruma nasıl baktığını özetliyor: "ABD bizim müttefikimiz, 3 alıp 1 sattığımız bir ülke. İkisi arasındaki anlaşmada taraf olamazsak, ciddi anlamda sıkıntı yaratacak."

(*) II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır. Planı'nın orta ve uzun vadede önemli siyasi sonuçları olmuştur.

www.iyibilgi.com




Bu haber 2,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs