En Sıcak Konular

Rus sermayesi Güney Kıbrıs’tan kaçabilir

19 Mart 2013 17:36 tsi
Rusya'da faaliyette bulunan CJSC İşbank yönetimi, Kıbrıs Rum Kesimi'ni kurtarmaya yönelik pakette yer alan vergi kesintileri, bankacılık sisteminin küçültülmesi ve kara parayı aklamaya yönelik ek tedbirlerin Rus sermayesinin adadan çıkışına neden olabil



Rusya gündemi ile Türkçe yayın yapan www.haberrus.com haber portalına değerlendirmede bulunan CJSC İşbank, "Gerek mevduata uygulanacak verginin yaratacağı memnuniyetsizlik gerekse bu iki ülke arasında uzun yıllardır devam eden kurulu düzenin radikal değişimi daha ilk günden Rus tarafında tepkiyle karşılandı. Tüm önemli finansal kurumların ekonomik yorumları da krizin bulaşıcılık etkisine dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Güney Kıbrıs ekonomisi için hayati nitelik taşıyan bankacılık söktörü için kilit önemdeki Rus mevduatının Güney Kıbrıs'tan çıkma olasılığının yaratacağı yerel etki, Rusya'da aynı boyutta olmayacak." öngörüsünde bulundu.

RUSYA EKONOMİSİ UZUN VADEDE ETKİLENMEZ

Bankaya göre Rusya'da oluşan rahatsızlığa karşın, Rusya ekonomisinin büyüklüğü dikkate alındığında piyasalarda kısa vadede yaratacağı dalgalanmalar dışında uzun vadede çok önemli bir kriz potansiyeli olmayacak. Bununla birlikte, Güney Kıbrıs ile başlayan sürecin Avrupa genelinde devam edecek bir sürecin parçası olma olasılığının, Rusya ekonomisinin Avrupa'ya bağımlı yapısı sebebiyle makroekonomik dengeler açısından Rusya üzerinde daha fazla etki yaratma potansiyeli taşıdığı söylenebilir. Kıbrıs Rum Kesimi ekonomisinin mevcut büyüklüğü dikkate alındığında Avrupa'da Yunanistan sonrasında yaşananlara benzer bir etki yaratma olasılığı bulunduğunu söylemek güç. Buna ilave olarak, Güney Kıbrıs'ın ağırlıklı olarak Yunanistan'a bağımlı ekonomisinden kaynaklanan riskler ilk kez ortaya çıkmış da değil.

Bahse konu olumsuzlukların Avrupa piyasalarında önemli ölçüde fiyatlandığına dikkat çeken İşbank, "Alınacak önlemlerin regülasyon anlamında piyasalarda olumlu değerlendirilme olasılığı da bulunmakta. Nitekim, Birliğe yön veren Almanya ve Fransa gibi ülkelerin Kıbrıs'ın uygulaması için söz konusu programı güçlü bir şekilde desteklemeleri de potansiyel etki analizlerinde tüm birlik üzerinde önemli bir sonuç doğmayacağı görüşlerinin bir sonucu gibi durmakta." değerlendirmesinde bulundu.

KURLARDA DALGALANMA KISA SÜRELİ

Avrupa Birliği genelinde zaman zaman Birlik'in geleceğine ilişkin kaygılar doğuran pek çok gelişmenin kurlar üzerinde genelde bir süre sonra istikrar bulan kısa süreli dalgalı etkileri olduğuna işaret eden banka, "Bu gelişmenin de Rum ekonomisinin ve bankacılık sektörünün orta vadede regüle edilmesi anlamı taşıması da benzer bir etki sonucunu doğurma olasılığı taşımaktadır. Bu kapsamda Ruble ile Euro'nun da benzer şekilde hareket edebileceği kaanaati taşımaktayız." ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA YATIRIMCININ TERCİHİNİ ETKİLEMEZ

Mevcut ve potansiyel sonuçları itibariyle Güney Kıbrıs'taki gelişmelerin Rusya'daki yabancı yatırımcıların yatırım tercihlerini kısa vadede değiştirmelerini ya da yatırımlarına ilişkin radikal kararları almalarını gerektiren bir durumun olmadığını kaydeden İşbank, "Şüphesiz Güne, Kıbrıs'taki yeni düzenlemeye ilişkin süreç henüz tamamlanmış degil. Güney Kıbrıs parlamentosu henüz kurtarma programının koşullarını onaylayıp yürürlüğe koymadı. Ayrıca, Güney Kıbrıs piyasalarının henüz kapalı olması da gerçek reaksiyonların hayata geçmesini engellemiştir. Bu nedenle, piyasalara yansıyacak kalıcı etkileri tüm kararlar netleştikten sonra görmek mümkün olacaktır." tespitini yaptı.

(CİHAN)

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,909 µs