En Sıcak Konular

Cenaze hizmetleri de SGK kapsamına alınsın

19 Mart 2013 15:51 tsi
Cenaze Hizmetleri Derneği Başkanı Murat Arslanoğlu, cenaze hizmetlerinin de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınmasını istedi.

Murat Arslanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu an 39 üyesi bulunan derneklerinin 2007 yılında kurulduğunu belirterek, cenaze hizmetlerinde sorunların çözülmesini ve standardın gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Vefat edenin, dini kurallara göre yıkanması, kefenlenmesi ve mezar yerinin belirlenmesi gibi işlemlerin cenaze hizmetleri kapsamına girdiğini ifade eden Murat Arslanoğlu, şunları kaydetti:

''Derneğimiz gelişmiş ülkelerdeki standartları takip ederek ülkemizdeki cenaze hizmetlerinin standartlarını o seviyeye çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Nedir bu çalışmalar? Örneğin özel ve tüzel kuruluşları bir araya toplamaya çalışıyoruz. Aramızda Hristiyanlara, Müslümanlara ve Musevilere hizmet veren şirketler var. Bunun yanında mermer şirketleri ve kabir bakımı yapan şirketler de üyelerimiz arasında bulunmakta. Üyelerimizin ağırlığını Antalya, İstanbul, İzmir ve Ankara şehirleri oluşturuyor.''

''Cenaze hizmetlerini SGK kapsamında şirketler versin''

Arslanoğlu, dernek olarak daha iyi hizmet sunulması için cenaze hizmetlerinin SGK kapsamına alınmasını arzuladıklarını belirtti. Özel hastanelerdeki uygulamayı  örnek gösteren Arslanoğlu, özel firmaların benzer bir uygulamaya tabi tutulabileceğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2011 yılında 375 bin 281 kişinin öldüğünü açıklayan Arslanoğlu, şunları kaydetti:

''Bu ölüm rakamlarındaki cenaze hizmetlerinin yüzde 95'i belediyeler tarafından karşılanıyor. Bizim talebimiz aynı özel hastanelerde olduğu gibi, cenaze hizmetleri veren özel firmaların da SGK kapsamına alınmasını sağlamak. Böylece belediyeler kendi bütçelerinden karşılıksız olarak harcamış oldukları parayı SGK'dan alabilirken, vatandaş da istediği özel firmaya gider daha iyi bir hizmet alır.''

Arslanoğlu, cenaze hizmetlerinin SGK kapsamına alınmasıyla, söz konusu alanda istihdamın da artacağını ileri sürdü.

75 milyon kişinin gerek işsizlik sigortası gerekse diğer yollarla SGK'dan sağlık hizmeti aldığını belirten Arslanoğlu, belediyelerin verdiği bedava cenaze hizmetinin standartlarının düşük olduğunu savundu. Murat Aslanoğlu hizmetin, ücretli olarak verildiğinde standardının yükseleceğini iddia etti.

Avrupa ve ABD'de cenaze hizmetlerinin sosyal güvenlik kurumu çatısı altında verildiğini ifade eden Aslanoğlu, Türkiye'de bu hizmetin, 450-3 bin lira arasında değiştiğini söyledi.

(AA)

Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs