En Sıcak Konular

Eski DEP'lilere Başsavcılık şoku

26 Temmuz 2007 18:34 tsi
Eski DEP'lilere Başsavcılık şoku Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP'li Zana, Dicle ve Sadak'ın terör örgütüne üye olmak suçundan aldıkları 7'şer yıl 6'şar aylık hapis cezasının onanmasını istedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selim Sadak hakkında yerel mahkemenin terör örgütüne üye olmak suçundan verdiği 7'şer yıl 6'şar aylık hapis cezasının onanmasını istedi. Başsavcılık Orhan Doğan'ın ölümünün ise resen öğrenildiğini belirterek, bu konuda infaz ile birlikte karar verilmesini istedi.

Başsavcılık, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdiği tebliğnamesinde, üçüncü kez yapılan yargılamada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'ın bozma hususlarının yerine getirdiğini belirtti. DEP'lilerin avukatları ve cumhuriyet savcısının itarzlarınının yerinde olmadığı kaydedilen tebliğnamede, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Zana, Sadak, Dicle hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan verdiği 7'şer yıl 6'şar aylık hapis cezasının onanması istendi.

Ankara 1 No'lu DGM, kapatılan DEP'in eski Diyarbakır Milletvekilleri Dicle ve Zana, eski Şırnak Milletvekilleri Doğan ve Sadak'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimat doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''yasadışı örgüt üyeliği'' fiilini düzenleyen 168-2 ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ''ceza artırımını'' öngören 5. maddesi uyarınca, 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti.

Yargıtay, 9. Ceza Dairesi de bu kararı onamıştı. Kapatılan DEP Milletvekilleri Zana, Doğan ve Dicle, 4 Mart 1994 tarihinde gözaltına alınmış, 17 Mart 1994 tarihinde tutuklanarak Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'ne konulmuşlardı. Sadak ise 1 Temmuz 1994 tarihinde gözaltına alınmış ve 12 Temmuz 1994'de tutuklanmıştı. Eski DEP Milletvekilleri, 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM, 2001 yılının Temmuz ayında başvuruyu sonuçlandırarak DGM'nin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin ihlal edildiğini gerekçe göstererek, Türkiye'nin sanıklara 25 bin ABD doları, mahkeme masrafı için ise toplam 10 bin ABD doları ödemesine karar vermişti.

AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan uyum paketiyle AİHM'nin verdiği kararlar yeniden yargılama sebebi sayılmıştı. Bunun üzerine eski DEP Milletvekillleri avukatları aracılığıyla yeniden yargılanma istemiyle Ankara 1 No'lu DGM'ye başvuruda bulunmuştu. Ankara DGM de bu talebi yerinde bularak yeniden eski DEP Milletvekilleri'nin yeniden yargılanmasına karar vermişti. 13 duruşma yapılan davada Ankara DGM, DEP eski Milletvekilleri hakkında eski kararın tasdiki yönünde karar vermişti. Yargıtay'a temyize giden dava sürecinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı eski DEP Milletvekilleri ile ilgili kararın usulden bozulmasını istemişti. DEP eski Milletvekilleri, avukatları aracılığıyla Yargıtay'a başvurarak tahliyelerini istemişti.

 Yargıtay 9. Ceza Dairesi de eski DEP Milletvekilleri'nin bu talebini değerlendirerek Zana ve arkadaşlarını serbest bırakmıştı. Daha sonra Yargıtay tarafından usulden bozulan dava, bu sefer kapatılan DGM'in yerine kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, DEP eski milletvekilleri hakkında silahlı terör örgütüne üye olmaktan Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası vermişti.

Öte yandan davada yargılanan Orhan Dogan ise seçim çalışmaları yaparken 29 Haziran 2007 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetmişti.

haber7 



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,087 µs