En Sıcak Konular

İngiltere’de basına ince ayar

19 Mart 2013 10:27 tsi
Telekulak skandalından büyük darbe yiyen İngiltere’de basının daha sıkı denetlenmesi konusunda önemli bir adım atıldı. Buna göre yeni basın düzenleme kurumu, medyaya müdahale etmeyecek, ancak özür ve düzeltme için devreye girecek, gerekirse ağır para ceza

İNGİLTERE’de telekulak skandalının ardından siyaset-medya ilişkisinin masaya yatırıldığı Leveson Soruşturması’nda bağımsız bir düzenleyici kurum kurulmasına karar verilmişti. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Parti lideri Nick Clegg ile anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, yeni düzenleyici organının kanunlarla desteklenmesi gerektiğini savunurken, Muhafazakâr Parti lideri Başbakan David Cameron buna karşı çıkıyordu. Sonuçta ‘Kraliyet Kararnamesi’ formülü dün sabaha kadar süren pazarlıklarda kabul edildi. Buna göre, bağımsız düzenleme kurumu doğrudan yasayla değil, ‘Kraliyet Kararnamesi’ ile ilan edilecek. Ve içine bu kararnamenin ancak meclisin üçte ikilik çoğunluğuyla değiştirebileceği maddesi eklenecek. Böylece hükümetlerin, medyaya baskı ve sansür uygulama riskinin kontrol altına alınması amaçlanıyor. İşçi Partisi’nin lideri Miliband, dün yeni kurumun yasayla destekleneceğini, böylece hükümetin olası müdahalesinin engelleneceğini söyledi. Cameron ise bu sözlere ateş püskürerek “Kaçınmak istediğimiz şey basın yasasıdır. O nedenle destekleyici bir yasa olmayacak, ama gelecekte siyasetçilerin müdahalesini engelleyecek güvence olacak” dedi.

Daily Mail, Sun ve Telegraph gazetelerinin bağlı olduğu üç medya grubu, Cameron’un basın yasası konusunda İşçi Partisi’ne boyun eğmesi halinde hükümeti boykot etme tehdidinde bulunmuştu.


Basına yeni yol haritası

Kraliçe 2’nci Elizabeth tarafından yayımlanacak Kraliyet Kararnamesi uyarınca bağımsız bir basın düzenleme kurumu kurulacak. Bu yeni kurum, gazeteleri özür ve düzeltme notu yayınlamaya zorlayabileceği gibi hangi sayfalarda yayınlanacağına da karar verebilecek. Gazeteler ise düzeltme ve özürleri ilk sayfada yayınlamak istemiyor.
Gazeteler, kurumun üyelerini veto edemeyecek. Cameron, gazete patronlarının kuruma basın karşıtı isimlerin girebileceği yönündeki endişesi nedeniyle gazetelere veto hakkı verilmesini istiyordu.
Basın organları kendi etik kurallarını yazabilecek ama bunların denetim kurumu tarafından onaylanması gerek.
Kurallara uymayan gazeteler 3 milyon liraya ulaşan para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca yeni kuruma üye olmayan medya organları da ceza alabilir.

(Hürriyet)

Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,476 µs