En Sıcak Konular

'Irak'taki krizde Maliki'nin büyük sorumluluğu var'

18 Mart 2013 17:55 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak eski Başbakanı ve Irakiye lideri İyad Allawi ile bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Davutoğlu görüşmede, Irak'ta artan terör eylemlerinden duyulan üzüntüyü dile getirirken, durumun bir an evvel düzelmesini ve kalıcı istikrarın sağlam temellerinin atılmasının istendiğini belirtti. Görüşmede Allawi'ye, bu konuda başta Maliki'ye önemli sorumluluk düştüğü hatırlatılırken, Türkiye'nin her zaman ve her şekilde Irak'a yardımcı olmaya hazır olduğu belirtildi.

 Görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin Irak'ta herkese eşit yaklaştığını ve herhangi bir mezhep ya da etnik kökenin Türkiye için önemli olmadığını söylerken, Türkiye'nin tek arzusunun kendi içinde ve komşularıyla barış içinde yaşayan, bölgede demokrasisi ve çokkültürlü uyumuyla örnek olabilen bir Irak görmek olduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

 Görüşmede ayrıca Suriye dahil diğer bölgesel gelişmeler hakkında da karşılıklı değerlendirmeler yapıldığı kaydedildi.

 -"Irak'taki krizde Maliki'nin büyük sorumluluğu var"-

 Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Irak eski Başbakanı ve Irakiye lideri İyad Allawi ise, Irak Başbakanı Maliki'nin ülkede sivil savaş konusunda uyarıda bulunmasını ciddiye aldığını ve maalesef Irak'ın bu yöne doğru itildiğini söyledi.

 Irak hükümetine böyle bir durumun gerçekleşmemesi için büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Allawi, göstericilerin dinlenerek ve politik reformların uygulanarak ülkede sivil savaş ihtimalinin engelleneceğini belirtti.

 Allawi, kabinedeki istifalar ve mevcut durum konusunda hala Irakiye, Kürt bloğu ve Sadr bloğu arasında tartışmaların sürdüğünü dile getirirken, "Irak için en iyi yolun ve anlaşmanın ne olduğu konusunda tartışıyoruz" dedi.

 Irak'taki krizde Maliki'nin büyük sorumluluğu olduğunun da altını çizen Allawi, Davutoğlu ile sadece Irak hakkında değil bölge hakkında da görüştüklerini belirterek, "Birbirimize danışmaya ihtiyacımız var. Bölge çok kritik bir süreçten geçiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 Edinilen bilgiye göre, Allawi, ikili görüşmede Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi vurguladı ve Türkiye'nin Irak'a her zaman en fazla yardımcı olan ve art niyetsiz yaklaşan ülke olduğunu vurguladı.

 (AA)


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs