En Sıcak Konular

'4. Yargı Paketi Meclis’te revize edilsin'

18 Mart 2013 17:44 tsi
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 4. Yargı Paketi’nin bu haliyle ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok alanda eksikliği gideremeyeceğini açıkladı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 4. Yargı Paketi’nin bu haliyle yargı alanında köklü bir reform ihtiyacını karşılamadığını bildirdi, Meclis’te revize edilmesini istedi.

Partiden eş sözcüler imzasıyla yapılan açıklamada, Adalet Bakanı Ergin’in 4. Yargı Paketi’yle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye aleyhinde verilen kararlarının önlenmesinin hedeflendiği yönündeki sözleri hatırlatıldı.

Meclis’e sevkedilen tasarının ifade özgürlüğünü sağlamaktan ve Türkiye’deki demokrasi eksikliğini gidermekten uzak olduğu vurgulandı.

ASKERLİKTEN SOĞUTMA “SUÇU”

Açıklamada eksikliklere dair örnekler de yer aldı.

* “Terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarının basılması ve yayınlanması ile propagandasının yapılması suçlarında, ‘örgütün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde’ kriteri getirilmiş olmasına karşın, ‘amblem, resim veya işaretlerin asılması ya da taşınması, slogan atılması, ses cihazları ile yayın yapılması’ gibi eylemler yine suç olarak sıralanıyor.

* “Tasarıyla ‘teşvik’, ‘telkin’ gibi düşünceyi açıklamanın doğal sonucu olan sözcüklerle ‘halkı askerlikten soğutma’ suç olarak korunmaya devam ediliyor.”

Paketin yasalaşması halinde insan hakları ve ifade özgürlüğü geliştirilemez; yersiz ve uzun tutuklamalar, savunma hakkının sınırlandırılması gibi adil yargılanma hakkı ihlallerinin önüne geçilemeyeceğini de belirtildi.

ÖNERİLER

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin önerileri de açıklamada yer aldı.

* Şiddete çağrı yapmayan veya şiddeti övmeyen her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

* Hükümsüz cezalandırmaya dönüşen uzun tutukluluk hallerine son verilmesi için yapılacak yasa değişikliği AİHM’nin içtihatlarını göz önünde bulundurmalı, düşünce, ifade, basın ve örgütlenme özgürlüğü evrensel normlara uygun hale getirilmelidir.

* Terörle Mücadele Kanunu’nun 5, 6 ve 7. maddeleri ile savunma hakkını kısıtlayan özel yetkili savcılık ve mahkemeleri düzenleyen 10. maddesi kaldırılmalıdır.

* TCK’daki düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan maddeler değiştirilmelidir. (bianet)

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,294 µs