En Sıcak Konular

Babacan'dan Cidde'de açıklama

18 Mart 2013 17:44 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Serbest bölgelerde yapılan yatırımlara da diğer bölgelerdeki teşviklerin uygulanmasıyla ilgili bir program başlatacağız.'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Serbest bölgelerde yapılan yatırımlara da diğer bölgelerdeki teşviklerin uygulanmasıyla ilgili bir program başlatacağız. Bununla ilgili yasa tasarısı, son haline geldi. Yakında TBMM'ye sevk edilecek" dedi.

Cidde Ekonomik Forumu'na katılmak için Suudi Arabistan'da bulunan Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, Orta Vadeli Program'da 2013 yılı için belirledikleri büyüme oranının yüzde 4 olduğunu anımsatan Babacan, bu tahminlerinde henüz bir revizyon olmadığını belirtti. Bugün için yüzde 4'lük büyümenin gerçekçi bir tahmin olduğunu ifade eden Babacan, ancak olumlu sürprizlerin gerçekleşebileceğini, özellikle ihracatın 158 milyar dolarlık hedefin üzerine çıkması durumunda ilave bir büyüme yaşanabileceğini söyledi.

"Teşvik uygulaması beklentileri karşıladı mı-" sorusuna Babacan, yatırım teşvik programının açıklanmasının ardından 9 ay geçtiğini, başvuruların iyi sayılabileceğini, çok sayıda kuruluşun teşvik belgesi için başvurduğunu belirtti. Özellikle stratejik yatırımlar konusunda önümüzdeki dönemde daha çok başvuru olmasını beklediklerini anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Stratejik yatırımlarla ilgili başvurular henüz arzu ettiğimiz sayıya ulaşmadı ama önümüzdeki dönemde bunun artmasını bekliyoruz. Üstelik bir de en son EKK'da serbest bölgelerle ilgili bir çalışmamız oldu. Serbest bölgelerde yapılan yatırımlara da diğer bölgelerdeki teşviklerin uygulanmasıyla ilgili bir program başlatacağız. Bununla ilgili yasa tasarısı son haline geldi. Yakında Bakanlar Kurulu tarafından TBMM'ye sevk edilecek. Dolayısıyla bazı ülkelerde özel ekonomik bölge olarak bilinen yapıyı serbest bölgeler kanunu içerisinde oluşturmuş olacağız."

Türkiye- Suudi Arabistan ekonomik ilişkileri

Babacan, bir başka soruyu yanıtlarken de Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça iyi noktada bulunduğunu, iki ülke arasında 8 milyar doları geçen ticaret hacmi olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bunun daha artacağına inandığını ifade eden Babacan, "Yatırımların artması lazım. Türk inşaat sektörü bu ülkede ciddi yatırım yapıyor. Projelerden Türk firmaları daha çok pay almalı" dedi.

Cidde Ekonomik Forumu'nun artık uluslararası görünürlüğü olan bir organizasyon olduğunu da ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Bu yıl ki gündemde konut piyasası var. Özellikle Türkiye'nin ekonomide elde ettiği başarılara ciddi bir ilgi var. Bunun nasıl ve niçinini merak ediyorlar. (Türkiye nerede, neyi doğru yaptı da böyle bir olumlu sonucu elde etti-) sorusuyla sık sık karşılaşıyoruz. Ekonomiyle ilgili yaptıklarımız çok dikkat çekiyor. Çok ciddi takdir var, bir gıpta var. Umarız bu gıpta bir kıskançlık noktasına doğru gitmez. Ama biz de mümkün olduğunca kendi yaptıklarımızı anlatıyor, paylaşıyoruz."

(AA)

Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,481 µs