En Sıcak Konular

'Hiçbir devleti ebedi düşman görmedik'

18 Mart 2013 15:19 tsi
'Hiçbir devleti ebedi düşman görmedik' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hiçbir devleti nihai ve ebedi düşman görmediklerini ve görmeyeceklerini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. Yıl Dönümü dolayısıyla Dışişleri Şehitliği'nde düzenlenen anma törenine katıldı. Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki törende, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Müsteşar Yardımcıları, Dışişleri Bakanlığı mensupları, ABD Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ile Ankara'da görev yapan büyükelçiler ve şehit Dışişleri mensuplarının yakınları da hazır bulundu.

 Saygı duruşu ile başlayan törende bir konuşma yapan Davutoğlu, her yıl anma programı düzenlemelerinin amacının bir hafızayı tekrar inşa etmek olduğunu, ortak hafızalarının üzerinde bir gelecek vizyonu geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. 18 Mart'ta Çanakkale şehitlerinin nezdinde bütün şehitleri, binlerce yıllık tarihte ortak idealler için şehit düşmüş bütün şehitleri andıklarını belirten Davutoğlu, milletlerin ortak acılarla olgunlaştıklarına dikkat çekti.

 Milletlerin ortak hafıza üzerinde gelecek vizyonu inşa ettiklerini ve ortak başarılarla gelecek inşa ettiklerini anlatan Davutoğlu, "Çanakkale Savaşı, bu anlamda bir milletin ayakta kalma iradesinin en somut göstergesinin tarihe tecelli ettiği bir andır. Ortak bir acıdır, Anadolu'nun her yerinden, o sırada Anadolu toprakları dışında kalmış ecdat topraklarından, Üsküp'ten, Dağıstan'dan, Yemen'den, Suriye'den Anadolu'ya doğru gelmiş ve Çanakkale'de ortak bir vatan müdafaası yapmış insanların geride bıraktığı evlatları, torunları için büyük bir acıdır." dedi.

 Çanakkale'de sadece İstanbul savunmasının yapılmadığını dile getiren Davutoğlu, yüzyıl önce ortaya koymaya çalışılan bazı planların önüne set çekilerek, bir milletin hiçbir şekilde iradesi dışında kadere mahkum edilemeyeceğinin ortaya konduğunu kaydetti.

 Dışişleri şehitlerinin düştüğü her toprağın kutsal, aziz olduğunu ifade eden Davutoğlu, o ülkelerin halklarının da kardeş halklar olduğunu söyledi. "2015 yılında Çanakkale Savaşı'nın yüzüncü yılını anarken bu başarıyı bir taraftan kutlarken, diğer taratan bir acıyı paylaşırken, aslında yüzyıllarca öteye kadar gidecek bir mesajı da, dedelerimizden aldığımız bu mesajı da gelecek nesillere aktarmış olacağız." diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu aziz toprak, vatan toprakları ebediyete kadar hür ve özgür kalacaktır. Bu aziz millet ebediyete kadar hiçbir şekilde baş eğmeyecek, hiçbir baskı veya istila karşısında teslim olmayacaktır. Diplomatlara yönelik saldırılar şahsi değil. Diplomatlara yönelik saldırılar, bir milletin manevi temsilcilerine yönelik saldırılar olduğu için aynı zamanda o millete yönelik terör saldırısıdır. O bakımdan acılarımızı kalplerimizin derinliklerinde yaşıyoruz. Hiçbir devleti nihai ve ebedi düşman görmedik, görmeyiz. Savaştığımız zaman bu savaşın gereklilikleri içinde mertçe savaşırız, barış yaptığımız zaman da o barışın gereği olan her şeyi, bütün taahhütleri eksiksiz yerine getiririz. Bugüne kadar bütün bu saldırıları yapanlara karşı dahi diplomatik camiamız, diplomatlarımız, aziz şehitlerimizin yakın aileleri vakur oldular, her zaman başları dik oldu. Hiçbir zaman nefret kültürü gerçekleştirmediler."

 Türkiye dışında, diplomatik çalışanlarının yüzde 4'ünü şehit vermiş başka bir milletin olmadığını ve her terör faaliyetinin lanetlenmesi gereken bir eylem olduğunu belirten Davutoğlu, şehit yakınlarına seslendi. Şehitlerin aziz hatırasını unutmayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, Sizin acınız bizim acımızdır. Bize devrettiğiniz emanet emin olunuz ki gelecek nesillere en güçlü şekilde intikal ettirilecektir. Yükseklerde tutmaya ahd ettiğiniz, bunun için canınızı feda ettiğiniz al bayrak her zaman dünyanın her yerinde diplomatlarımız tarafından vakurla, gururla temsil edilecek ve yüksekte tutulacaktır." ifadelerini kullandı.

 Konuşmanın ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nın çelenklerinin konulmasının ardından Davutoğlu ve büyükelçiler, Dışişleri Bakanlığı şehitlerinin ailelerine taziyelerini sundular. Davutoğlu, şehit yakınlarının elini öptü. Daha sonra kabir başında dua etti.

(CİHAN)

Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,651 µs