En Sıcak Konular

Kırgız liderden ulusal dil uyarısı

18 Mart 2013 14:16 tsi
Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kırgızca'nın kullanımının yaygınlaştırılması için çaba harcanacağını belirterek, "Yaşadığımız devletin dilini ve kültürünün bilmemek utanç vericidir" dedi.



Atambayev, Kırgızistan Güvenlik Konseyi'nin başkent Bişkek'teki toplantısına katılarak açıklamalarda bulundu.

 Kırgız dilinin önemine değinen Atambayev, "Dil, ülkenin geleceği ile ilgili orantılıdır. Dilimizi bilmeliyiz. Devlet kendi diline sahip çıkmazsa veya saygı duymazsa, olmaz. Kırgız dilinin, çok uluslu halkımızın temelidir ve istikrarıdır" dedi.

 Atambayev, Rus dilinin kullanılmadığı bazı bölgelerde ve köylerde yerel bürokrasinin tamamen Kırgız dilinde yapılmasına yönelik meclis kararının yerli ve yabancı basında geniş yankı uyandırdığını anımsatarak, "Bunlar, Kırgızistan'ı bir geçici üs, bir kariyer merdiveni olarak gören ve ileriki dönemde terk etmeye hazırlanan bazı kişilerin abartmasıdır. Rusya'ya taşınan bazı vatandaşlarımızın oraya götürdükleri eşyaları ve mal varlıkları, oradaki halkı bile şaşırtacak düzeydedir" diye konuştu.

 "Yaşadığımız devletin dilini ve kültürünün bilmemek utanç vericidir" diyen Atambayev, Rus dilinin de ülkede geliştirilmesine büyük önem vereceklerini, Rus dilinin kendilerinin ve nesillerinin geleceği ve dünya arenasında tanıtılmasında ve dünya kültürlerin öğrenilmesinde gerekli bir dil olduğunu kaydetti.

 Kırgız dilinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılması için çaba harcanacağını vurgulayan Atambayev, "toplumda kin ve nefret tohumu eken şoven, kışkırtıcı ve aşırı milliyetçi görüşler" için de uyarıda bulundu.

 Atambayev, 2010 yılında ülkenin güneyinde yaşanan etnik olayların ülkede bir kez daha tekrarlanmayacağını, "iktidarının devrileceğini, gerginliklerin çıkacağını" düşünenlerin yanıldıklarını, ülkenin kaderiyle oynanmasına kimseye izin verilmeyeceğini, bundan sonra sadece kanunlara göre yaşayacaklarını dile getirdi.

 Kırgızistan'da 3 yıl önce yaşanan halk devriminin ardından farklı bölgelerde etnik gerginlikler yaşanmıştı. Yeni yönetim, etnik gerilimlerin önüne geçmek için "milli birlik ve etnik ilişkileri konsepti"ni geliştirmişti.

 Söz konusu konseptin Kırgızistan Güvenlik Konseyi'nde onaylanmasının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

 (AA)

Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,482 µs