En Sıcak Konular

Şaka gibi haber: Putin’in gençlik ordusu!

26 Temmuz 2007 16:34 tsi
Şaka gibi haber: Putin’in gençlik ordusu! Bugün bir gazete manşetten verdi… Sükseli ifadelerin kullanıldığı başlık ve spotta “Putin, Hitler, iktidar, muhalif ve korkulu rüya” kelimeleri geçiyor. 22 Temmuz seçimleri öncesi Tarhan Erdem’i yerden yere vuran bu gazetenin Türki

“Türk basını ülkesini tanımıyor mu” tartışması 22 Temmuz seçimleri sonrasında çıktı. Bu suçlamanın muhataplarından birisi de Vatan gazetesi. Gazete Tarhan Erdem’in AKP’yi yüzde 48 gösteren haberine “ne yani iki kişiden biri AKP’li mi” diye tepki göstermiş, hatta bir yazarı “oha” demiş, sonra mahcup olup özür dilemek zorunda kamlılardı.

Anlaşılan bu gazete dünyayı da tanımıyor. Zira, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı gibi önemli önemli bir konu gündemi işgal ederken gazetenin manşete taşıdığı şey Putin’in Hitlervari gençlik ordusu…

“İkinci Hitler mi olacak” başlıklı haber yanlış bir yönlendirmeyi içeriyor. Dün New York Times’ta yayınlanan haberden esinlendiği düşünülebilecek manşetin hatası burada. Vakaya batı basını gözünden bakıyor.

Gazetenin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iktidarını güçlendirmek için gençleri kullanmaya karar verdi. Ülkenin dört bir yanından topladığı 14-25 yaş arası genç Ruslar’ı “güçlü ve bağımsız Rusya” idealini korumaları için yetiştiriyor, sonra da iş vaatleriyle kendi adına çalıştırıyor. Rusça’da “bizim” anlamına gelen ve açılımı “Genç Demokratik Antifaşist Hareket” olan Nashi ordusunda yetişen gençlerin sayısı onbinleri buldu.

Dünya Nashi ordusunun gelişimini endişeyle izlerken gençlere her geçen gün yenileri katılıyor. Putin’in gizemli sağ kolu Vladislav Surkov tarafından kurulan Nashi örgütünün mensupları, “aynı ideallere sahip büyük bir aile” olmak için her yaz 2 hafta ücretsiz kampa gidiyor. Gençler her sabah kalkıp koşuya çıkıyor, egzersiz yapıyor.

Haber bu şekilde akıp gidiyor. İleride Putin’in bu organizasyonu renkli devrimlerin ülkesine sıçramasını engellemek için meydana getirdiğini ileri sürüyor. Daha sonra Hitler hatırlatması yapıyor gazete: Hitler de gençlik ordusu kurmuştu.

Halbuki gazetenin Putin’in gençlik ordusu, Nashi, şeklinde haberleştirdiği şey zannedildiği gibi Putin’in aklından çıkan bir organizasyon değil. Bu sadece Putin’in Ukrayna, Gürcistan ve Sırbistan’daki gelişmeleri doğru takip ettiği anlamına geliyor. Çünkü gazetenin unuttuğu önemli bir ayrıntı var. Renkli devrimlerden bahsederken gözden kaçırdığı o büyük ayrıntı. Adı geçen üç ülkede yapılan renkli devrimlerde gençlik örgütleri önemli bir rol oynamıştı. Kmara, Otpor ve Pora… Bu gençlik örgütleri Gürcistan, Ukrayna ve Sırbistan’daki devrimlerde önemli roller üstlendiler. Ve bunu yaparken birbirlerinden yardım aldılar. Uluslar arası sivil toplum örgütleri de bunları destekledi. Bunu gören Putin de Rusya’daki genç nüfuzun benzer bir “angaje” içine girmemesi için karşı hamle yapıyor. Gençlerini örgütlüyor ve 2008 seçimleri öncesinde Rusya içinde yapılmaya çalışılacak bir hareketlenmeyi engellemeye çalışıyor. Durum böyleyken Hitler ile benzeşlik kurulması ancak Amerikan halkına bir şeyler anlatmak isteyen New York Times’a yaraşır. Türk halkını uluslar arası gelişmeler ile ilgili bilgilendirmek isteyen bir gazeteye değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs