En Sıcak Konular

İngiltere ve Fransa kararlı...

16 Mart 2013 11:27 tsi
İngiltere ve Fransa kararlı... İngiliz basını, İngiltere ile Fransa'nın Avrupalı ortaklarını Suriyeli muhaliflere silah sağlamaları konusunda ikna edemeseler dahi, kendi başlarına alacakları kararlarla muhaliflere silah göndereceklerini yazıyor.

Suriye'de iki yılın geride kaldığı ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği krizin sona ermesi için İngiltere, Avrupa Birliği'nin Suriye'deki silah ambargosunu kaldırmaması halinde kendi kararlarını uygulamayı planlıyor.

      İngiliz basını, İngiltere ile Fransa'nın Avrupalı ortaklarını Suriyeli muhaliflere silah sağlamaları konusunda ikna edemeseler dahi, kendi başlarına alacakları kararlarla muhaliflere silah göndereceklerini yazıyor.

         Almanya, Avusturya, İsveç gibi kimi AB ülkeleri muhaliflere silah sağlanmasının Suriye'deki krizi daha da tırmandıracağını ve çatışma ortamını daha da kızıştıracağını düşünse de sağlanacak uçaksavar, tanksavar gibi silahların muhalefetin elini Suriye ordusuna karşı güçlendirebileceğine ve dengeleri değiştirebileceğine de inanılıyor. AB'nin Suriye'ye 31 Mayıs'ta sona erecek silah ambargosunu kararını yenilemek için yapılacak oylamada, İngiltere ve Fransa'nın veto hakkını kullanması bekleniyor.

         İngiltere Başbakanı David Cameron bu hafta konuya ilişkin, "Bazı şeyleri kendimize göre yapmamız ihtimal dışı değil" diyerek, hem ülkesinin AB'nin Suriye'ye silah ambargosunu veto edebileceğinin hem de AB'den ayrı hareket edebileceğinin sinyalini vermişti.

         Cameron benzer açıklamayı dün Brüksel'de de yaparak, "Bireysel kararlar almak istersek ve bunun ulusal çıkarımız için daha iyi olduğunu düşünürsek, tabii ki bunu yapmakta özgürüz" dedi.

         İngiltere'de tüm siyasiler koalisyon hükümetiyle aynı görüşü paylaşmıyor. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Dışişleri Bakanı Douglas Alexander, Suriye ile ilgili kaleme aldığı makalede, Suriyeli muhaliflere silah sağlamanın iç savaşı daha da tırmandıracağını savunarak, Rusya ve Çin gibi ülkelerin Suriye'de siyasi geçiş sürecinin sağlanması için ikna edilmesi gerektiğini bildiriyor.

         Ancak İngiltere, Rusya'yı ikna edebilmiş değil. İngiliz mevkidaşı William Hague ile bu hafta Londra'da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de muhaliflerin silahlandırılmasının uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebileceğini ifade etti.

         Suriye'deki muhalefete son olarak zırhlı araç ve çelik yelek gibi askeri teçhizatlar sağlayacağını açıklayan İngiliz hükümeti, Suriyeli muhaliflere silah sağlama seçeneğini ihtimal dışı bırakmadığını yaptığı açıklamalarla sıkça dile getirdi.

         İngiltere, Suriye'ye şimdiye kadar yaklaşık 140 milyon sterlin insani yardımda bulundu. İngiltere ayrıca, Suriye'deki muhaliflere 9,4 milyon sterlinlik iletişim, jeneratör ve su arıtma gibi konularda destekte bulunuyor.

         İngiltere, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK) geçen yıl Kasım ayında resmen tanımış ve ardından SMDK'nın Birleşik Krallık temsilcisi olarak Velid Safur atanmıştı.

         (AA)

Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,015 µs