En Sıcak Konular

Enerji ihalaleri tamam

15 Mart 2013 17:44 tsi
Türkiye genelinde dört bölgenin özelleştirme ihaleleri yapıldı. Bu ihaleler için 3 milyar 457 milyon dolarlık teklif yapıldı.



İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ'nin (AYEDAŞ) TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

         Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığındaki ihaleye, Eksim Ortak Girişim Grubu (OGG), Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ ve Park Holding AŞ katıldı.

         Nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek tutar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti.

         Elemeli yazılı turların birincisinde Park Holding AŞ, ikincisinde ise Eksim OGG en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu.

         Daha sonra, Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, Aksa Elektrik AŞ, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG ve Alsim Alarko AŞ ile açık artırmaya geçildi.

         Bu aşamada, açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 165 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

         Açık artırmalı turda sırasıyla Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Alsim Alarko AŞ çekildi.

         Aksa Elektrik AŞ ile Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ arasındaki karşılıklı fiyat artırımının ardından, Aksa Elektrik AŞ yetkilileri ihaleden çekildiklerini açıkladı.

         Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ, ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla veren katılımcı oldu.

         İstanbul'un Anadolu yakasına elektrik dağıtım hizmeti veren AYEDAŞ'ın 2 milyon 391 bin 859 abonesi bulurken, bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8 düzeyinde.

TOROSLAR ELEKTRİK İÇİN 1 MİLYAR 725 MİLYON DOLAR

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesini, 1 milyar 725 milyon dolar teklif veren Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. kazandı.   

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan gerçekleştirildi. İhaleye, Fina Enerji-Fina Limancılık OGG, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş, Park Holding A.Ş, Eksim OGG, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş, Doğu Akdeniz OGG, Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. teklif verdi. Elemesiz turla başlayan ihalede, en yüksek rakam 1 milyar 10 milyon dolar oldu. Birinci elemeli turda, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş en düşük teklifi vererek elenirken, en yüksek teklif 1 milyar 501 milyon dolar oldu. İkinci elemeli turda, en düşük teklifi veren Eksim Ortak Girişim Grubu elenirken, en yüksek teklif 1 milyar 603 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. en düşük teklifi vererek elenirken, ihale başlangıç tutarı 1 milyar 635 milyon dolar açık artırma aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

  İhaleyi, 1 milyar 725 milyon dolar teklif veren Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş. kazandı.

  Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Kilis illerini içine alan bölgede faaliyet göstermekte olup, 2 milyon 882 bin 865 aboneye hizmet veriyor. Bölgenin 2011 yılı net tüketimi 14 milyon 31 bin 311 megavat, kayıp kaçak oranı ise yüzde 11,2 olarak bildirildi. Şirketin dağıtım sektöründeki payının ise yüzde 10,9 civarında olduğu belirtildi.

DİCLE ELEKTRİĞE 387 MİLYON DOLAR

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 387 milyon dolarla İşkaya Doğu OGG verdi.

         Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.

         Bir elemesiz, 2 elemeli yazılı tur şeklindeki ihalenin 1. elemeli yazılı turunda en düşük teklifi veren Limak İnşaat AŞ elendi. 2. elemeli yazılı turda Fine Enerji-Fina Limancılık Ortak Girişim Grubu (OGG) en düşük teklifi vererek elenen diğer katılımcı oldu.

         Kalan 4 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 225 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.

         Açık artırmalı turda ilk çekilen Fernas İnşaat AŞ olurken, ihale Çalık Enerji AŞ, Mes AŞ-İskur AŞ OGG ve İşkaya Doğu OGG arasındaki karşılıklı fiyat artırımlarıyla devam etti.

         37. tura gelindiğinde Mes AŞ-İskur AŞ OGG, ihaleden çekildi. Çalık Enerji AŞ ile İşkaya Doğu OGG arasında devam eden ihalede, Çalık Enerji AŞ yetkilileri 44. turda çekilirken, İşkaya Doğu OGG 386 milyon dolarla en yüksek teklifi veren firma oldu.

         Komisyon Başkanı Kırşan'ın jest talebi üzerine İşkaya Doğu OGG yetkilileri 1 milyon dolar daha artırım yaparak tekliflerini 387 milyon dolara yükseltti. İhale bu fiyatla tamamlandı.

         Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerine hizmet sunuyor.

VAN GÖLÜ ELEKTRİK İÇİN EN YÜKSEK TEKLİF 118 MİLYON DOLAR

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 118 milyon dolarla Türkerler İnşaat AŞ verdi.

         Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.

         Birinci elemeli yazılı turda ihaleye katılmamasına rağmen daha önce verdiği yazılı teklifi geçerli olan Gen-pa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ, en düşük teklifi verince elendi. 2. elemeli yazılı turda ise Limak İnşaat AŞ en düşük teklifi vererek elenen katılımcı oldu.

         Kalan 3 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 103 milyon dolar, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi.

         İhalenin açık artırma bölümünde ilk olarak İşkaya Doğu Ortak Girişim Grubu, ikinci olarak ise Özyazıcı İnşaat-Doğu Otomotiv OGG çekildi.

         İhalede en yüksek teklifi 117 milyon 500 bin dolarla veren Türkerler İnşaat AŞ, 500 bin dolar daha artırım yaparak teklifini 118 milyon dolara çıkardı. İhale bu fiyatla tamamlandı.

         Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine hizmet veren Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin 458 bin 971 abonesi bulunurken, bölgenin kayıp-kaçak oranı ise yüzde 52 düzeyinde.

Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,242 µs