En Sıcak Konular

CHP'li vekilden 'eşit yurttaşlık' önerisi

15 Mart 2013 15:38 tsi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türkiye'nin ''eşit yurttaşlık'' kavramını kabullenmesi ve benimsemesi gerektiğini söyledi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kart, Anayasa ile ilgili dile getirdiği görüşleri ilk kez ifade etmediğini, 10 yıla aşan parlamenterlik görevinde konuyla ilgili görüşlerini muhtemel zeminlerde farklı söylemler de olsa anlattığını kaydetti.

''Vatandaşlık'' kavramının; çağdaş anayasalarda gelinen noktada ağırlıklı olarak vatandaş ile devlet arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen hukuki kavram olduğunu kaydeden Kart, bu boyutuyla değerlendirilmesi gereğini vurguladı.

1924 Anayasasında ''Türkiye ahalisi'' kavramına dikkati çeken Kart, şöyle konuştu:

''1920'lerde 'Türkiye ahalisi' kavramı kullanılıyor. Bunun anlamı nedir? Türkiye'deki hiçbir etnik yapının diğerine üstün tutulmadığı, Türkiye'de çoğulcu bir etnik yapı olduğunun Anayasal düzeyde ifade edilmesi anlamına gelir. Aslına bakarsanız Osmanlı'dan beri böyledir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de o coğrafyada yaşayan insanlar hem etnik hem inanç anlamında farklı kimliklere, inançlara, anlayışlara sahip olan insanlardan oluşuyordu. Bu elbette Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte bu özellikle bir anda yok edilmedi, bir anda ortadan kalkmadı. Bu özellik yine Türkiye Cumhuriyeti'ne de intikal etti. O dönemin şartları içinde ulus devlet modeli inşa edildi. Bence de doğru yapıldı. Kişisel olarak o tercihin doğru olduğu kanısındayım. O dönemin en önemli tercihinin Cumhuriyet'in kazanımları anlamında, üniter yapı, laiklik, kadın hakları, modernleşme ve aydınlanma devrimi olduğunu önemle ifade ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin özellikle 1950'lerden sonra kötü yönetilmesine rağmen modernleşme ve aydınlanma anlamında Ortadoğu coğrafyasında ve Müslüman dünyada en iyi ülke konumundaysa, bunun temel sebebi Cumhuriyet'in kazanımlarıdır, laikliktir, modernleşme ve aydınlanma devrimidir. Ancak kabul etmek gerekir ki Cumhuriyet'in kazanımlarını demokrasiyle güçlendiremedik, demokrasiyle taçlandıramadık.''

''Anayasanın ilk 10-12 maddesi elbette korunacak, korunmalı''

Kart, Türkiye'nin anlayış ve yaklaşım olarak ''eşit yurttaşlık'' kavramını kabullenmesi ve benimsenmesi gerektiğini savundu. Kart, ''Bu anlayışı benimsemesi demek, 'Türk milleti' kavramını, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucu ve önder rolünü anayasadan çıkarmak demek değildir. Kesinlikle böyle bir anlayışı kabul etmiyorum. Böyle bir anlayışı dolaylı da olsa ifade etmem bugüne kadar söz konusu olmamıştır'' dedi.

Bazı kesimlerin ifade ettiği gibi başlangıç bölümünün Anayasa'dan çıkarılması görüşünü savunmadıklarını ifade eden Kart, ''Başlangıç bölümü olacaktır, olmalıdır. İlk üç maddesinin özünü, içeriğini koruyacak şekilde Anayasanın ilk 10-12 maddesi elbette korunacaktır, korunmalıdır. Bu kavramlar, Anayasa sistematiği içinde yerini bulacaktır'' diye konuştu.

''Parti programına aykırılık yok''

Kart, ''TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun diğer CHP'li üyeleri de sizin görüşlerinizi paylaşıyor mu?'' sorusuna, görüşlerini Konya Milletvekili sıfatıyla ve kişisel olarak dile getirdiğini belirterek, ''Benim dile getirdiğim görüşlerimin parti programına, parti ideolojisine aykırılık teşkil eden hiçbir yönünün olmadığından son derece eminim. Dolayısıyla tüm arkadaşlarımızın da bu disiplin ve anlayış içinde olaya bakması gerekir. Uzlaşma Komisyonu ve parti içindeki diğer konuları, parti disiplini ve kültürü anlayışı içinde bu zeminlerde konuşmam. öyle bir ihtilaf çıktığı, öyle bir uyuşmazlık durumu doğduğu takdirde, bunları da partinin yetkili organlarında ve yetkili zeminlerde ayrıca konuşur, dile getiririm'' karşılığını verdi.

AA



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,608 µs