En Sıcak Konular

Ölümü koklayan kedi

26 Temmuz 2007 15:24 tsi
Ölümü koklayan kedi ABD'de çoğu Parkinson ya da Alzheimer hastası olan yaşlıların bakımının yapıldığı bir rehabilitasyon merkezinde yaşayan Oscar adlı kedi, ölümü hissetme yeteneğiyle bilim dünyasını hayrete düşürüyor.

Oscar henüz 2 yaşında olmasına rağmen son 1 yıl içinde, ölecek 25 kişiyi doğru tahmin etti. Rhode Island'daki Steere House Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen ve o zamandan beri burada yaşayan Oscar, her gün bir bir dolaştığı yaşlıları kokluyor ve yakından 'inceliyor'. Oscar, ölümünün yaklaştığını hissettiği hastaların yanına kıvrılıp yatıyor ve bu kişi en geç 4 saat içinde hayata gözlerini yumuyor.

'SEÇTİĞİ' KİŞİNİN AKRABALARI ÇAĞRILIYOR
Konuya geniş yer ayıran 'New England Journal of Medicine' adlı İngiliz tıp dergisinde konuşan Brown Üniversitesi profesörü David Dosa, kendisinin de görev yaptığı yaşlılar yurdundaki gözlemlerini aktarırken, "Birçok hasta yakını aslında bu kedinin varlığından buruk da olsa mutluluk duyuyor. Çünkü Oscar, ölmekte olan hastayı yalnız bırakmıyor. Ölecekleri tahmin etme konusunda da pek yanılmıyor." dedi. Son 1 yıl içinde 25 kez doğru tahmin yapan kedi, doktorlar için de bir avantaj sağlıyor. Çünkü Oscar birinin yanına yattığı zaman, hastane yetkilileri hemen o kişinin yakınlarını rehabilitasyon merkezine çağırıyor ve böylece yakınları, ölecek hastaya son anda veda etme fırsatı buluyor.


BİYOKİMYASAL AÇIKLAMASI OLABİLİR
Tıpkı doktorlar gibi viziteye çıkan Oscar'ın, hastaları koklayarak ve tepeden tırnağa süzerek öleceklerini ya da yaşayacaklarını anlaması bilim adamları arasında da tartışma yaratıyor. Hayvan uzmanı Nicholas Dodman, 2 yaşındaki kedinin doğaüstü güçleri olduğunu düşünmüyor. Dodman bu olayın biyokimyasal bir açıklaması olabileceğine inanıyor. Bazı uzmanlar ise, ağır durumdaki hastaların altına koyulan sıcak battaniyelerin kediyi cezbediyor alabileceğini öne sürüyor.

Gazeteport



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,278 µs