En Sıcak Konular

Çağlayan, Katar'dan gelen heyetle görüştü

15 Mart 2013 09:52 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani'nin kuzeni, Al-Faisal Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faisal Bin Qassim Al-Thani ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Sait Halim Paşa Yalısı'nda basına kapalı gerçekleşen Çağlayan-Al-Thani görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Çağlayan, Katar'dan gelen heyet içinde hem Türkiye'de yatırım yapmak isteyen, hem de Katar'da yapılacak işlerde Türklerle işbirliği yapmak isteyen yatırımcı ve iş adamlarının olduğunu söyledi.

Çağlayan, kendileriyle yaptıkları fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, ''Bizim kapımız onlara her zaman açık ve Türkiye'de yapacakları yatırımların onları memnun edeceğini de kendilerine söyledim'' dedi.

Heyete yeni teşvik sisteminden ve yeni yatırım imkanlarından bahsettiğini dile getiren Çağlayan, görüşmeler sonrasında özellikle emlak gayrimenkul sektörü, gerek burada gerek Katar'da ortak sanayi şirketleri ve ortak şirket kurulması gibi konuların öne çıktığı bilgisini verdi.

Zafer Çağlayan, Türkiye'nin sağlık turizmindeki potansiyeli ile ilgili de heyete bilgi verdiğini ifade ederek, görüşmeye ilişkin şunları anlattı:

''Bu konu bazı arkadaşlarımızın dikkatini çekti. Bankacılık konusunda da, Katar bankalarının öteden beri Türkiye'ye zaten yoğun ilgi ve alakası var. Bunun aynen devam etmesinden memnuniyet duyacağımızı, bu konuda kendilerine gereken desteği vereceğimizi, teknik anlamda yardım edeceğimizi ifade ettik. Birbirimizin imkanlarını daha iyi tanımamız gerektiğini konuştuk. Ümit ediyorum, Katar'ın da içinde bulunduğu Körfez Varlık Fonları'nın yön değiştirmesinde, Türkiye'de bu konuda, onların kendi ikinci ülkesi ve sığınılır, güvenli liman olması hasebiyle gereken desteği mutlaka görecektir.''

Türkiye ekonomisinin geldiği son durumu da heyetle paylaştıklarını dile getiren Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Körfez Varlık Fonları ki, yaklaşık 1,8 trilyon dolarlık bir fondan... Bu fon, özellikle Avrupa'da yaşanan kriz sonrasında önemli bir şekilde yer değiştirmeye başladı. Aynen ekonominin yer değiştirmesi gibi. Körfez Fonları 2012 yılında Kuzey Amerika'da toplam fonların yüzde 29'undan yüzde 14'üne kadar düşmüş vaziyette. Yüzde 15'lik bir çekilme var. Orta Avrupa'daki Körfez Fonları ise yüzde 19'dan yüzde 6'lara kadar düştü.

Buna karşılık fonların Körfez ülkesine yaptığı yatırımların miktarında ciddi bir artış oldu ve yüzde 33'den yüzde 56'ya yükseldi. Bu kapsamda Katar Devleti'nin Ulusal Varlık Fonu Katar Yatırım Otoritesi, 115 milyar dolardan fazla bir aktif büyüklüğe sahip. Yatırım Otoritesi'nin Avrupa'da yapmış olduğu yatırımları bilerek kendilerine, bilhassa Türkiye'de çeşitli fırsatları iyi değerlendirmeleri gerektiğini, gayrimenkul sektörü başta olmak üzere, teşvik kapsamına giren diğer alanlarda, otomotiv sektörü dahil olmak üzere, bir çok alanda önemli yatırımlar yapabileceklerini paylaştık.''

Çağlayan, Türkiye'nin yerli otomobil sürecine girdiği dönemde, bunun önemini heyetle de paylaştıklarını belirterek, Katar'ın tüm dünyadaki doğrudan yatırımının 18,5 milyar dolar, Türkiye'deki yatırımının ise sadece 274 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Bunun yetersiz bir seviye olduğunu dile getiren Çağlayan, ''Kendilerine, ülkemize gelen doğrudan sermayenin son 10 yıldaki seyrinden de bahsettik. Önümüzdeki 10 yılda, enerji, iletişim ve ulaşım alanında yapacağımız 250 milyar dolara yakın yapacağımız yatırımda, kendilerinin de pay almasını beklediğimizi ifade ettik. İstanbul'u dünyanın iddialı finans merkezi haline getirme hedefimizi paylaştık. Temaslarımızı canlı ve sıkı tutacağız'' diye konuştu.

Zafer Çağlayan, Katar'ın 2022 Dünya Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, sözlerini şöyle bitirdi:

''7 yılda Katar'da bu alanda, 150 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olacak. İnşallah Türk firmaları da bu alandan bundan en iyi şekilde paylarını alacak diye umut ediyoruz. Sağlık sektörüne de ilgi duyan arkadaşlarımız var heyette. Türk firmaları şu an Katar'da 12,2 milyar dolarlık taahhüt üstlendi. Yani 245 milyar dolarlık taahhüdün 12,2 milyar doları Katar'da... Katar'dan gelen kardeşlerimize her zaman kapılarımız açık.''

Görüşmeye ayrıca, Katar'lı iş adamları ile Katar'ın en büyük firmalarının yöneticileri katıldı.

aa


Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs