En Sıcak Konular

CHP MYK'nın 19 üyesi istifa etti.

26 Temmuz 2007 15:00 tsi
Deniz Baykal göreve devam etmelerini istedi. 2 Ağustos'taki PM sonrası Genel Sekreter Önder Sav'ın ayrılabileceği belirtildi

CHP'de gergin günler

CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) 19 üyesi, Genel Başkan Deniz Baykal'a istifalarını sundu. Önceki gün seçim sonuçları nedeniyle istifayı düşünmediğini açıklayan Baykal ise parti yöneticilerinden "bu aşamada görevlerine devam etmelerini" istedi. Kulislerde, 2 Ağustos'ta yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında MYK'nın değişeceği, bu kapsamda Genel Sekreter Önder Sav'ın koltuğunu kaybedebileceği öne sürülüyor.


Erdem açıkladı


Deniz Baykal başkanlığında dün öğle saatlerinde toplanan MYK çalışmalarını sürdürürken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem saat 20.30'da açıklamalarda bulundu. Seçim sonuçlarını masaya yatırdıklarını belirten Erdem, "MYK üyelerimizin tamamı, yönetimin yenilenmesine imkân tanımak üzere istifa etme kararı aldı. Üyelerimizin tamamı istifalarını Genel Başkan'ımıza takdim ettiler. Sayın Genel Başkan da teşekkür ederek bu aşamada göreve devam etmelerinin uygun olduğunu ifade ettiler" dedi. Eşref Erdem, özetle şunları kaydetti:

İKİ KOMİSYON: Seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesi için profesyonel ekipler iki çalışma yapacak. Birincisi, hangi sosyal ve ekonomik faktörlerin seçim sonuçlarında etkili olduğunun saptanması. İkincisi ise ortaya çıkan tablo karşısında CHP'nin yeniden yapılanması kapsamında örgütsel, siyasal propaganda teknikleri, parti içi eğitim konularının irdelenmesi ve değerlendirilmesi.
YEREL SEÇİM HAZIRLIĞI: Üçüncü karar ise yerel seçimlere yönelik çalışma ve hazırlıkların hızlandırılması.
PM TOPLANIYOR: PM, partinin diğer organlarının da seçim sonuçlarını değerlendirmesine imkân tanımak üzere 2 Ağustos'ta toplanacak.
YERİNDE İNCELEME: Çeşitli seçim çevrelerinde, sorunları yerinde inceleyerek rapor hazırlayıp genel merkeze sunacak heyetler oluşturulacak.
CHP kulislerinde, 80 kişilik PM'de, Erdem'in etkinliğinin Sav'a oranla daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Sav'ın koltuğunu korumasında Baykal'ın tutumunun belirleyici olacağı ifade ediliyor. Yeniden milletvekili seçilemeyen MYK üyeleri Mahmut Yıldız, Sinan Yerlikaya, Şerif Ertuğrul ve Mesut Değer'in de değiştirilebileceği konuşuluyor.


Muhalifler üye değil


Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül önderliğindeki muhaliflerin yaptığı toplantıyı da değerlendiren Erdem, bu isimlerden Mehmet Moğultay, Onur Kumbaracıbaşı ve Celal Doğan ile Sarıgül'ün CHP üyesi bile olmadıklarına dikkat çekti. Erdem şunları söyledi:
"Bu arkadaşlarımızın böyle bir şeyi söylemeye ne hakkı var bilemiyorum, çünkü bu arkadaşlarımızın ideolojik konumlarıyla ilgili çok berraklık yok. Bir bölümü birkaç yıl önce Mesut Yılmaz ile birlikte merkez sağ parti kurmak için yola çıkmıştır. Bu arkadaşlarımız kurultayda başarılı olamayacaklarını da ifade ediyorlar, o zaman siz neyle uğraşıyorsunuz, o zaman siz doğrudan doğruya CHP'yi tahrip etmekle meşgulsünüz. Daha ağır şeyler söylemek istemiyorum, hoş değil."

 

Artık hedef yerel seçim

Dün öğle saatlerinde toplanan CHP MYK'da seçim sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde değerlendir-diklerini açıklayan Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, yerel seçime yönelik çalışmalara şimdiden başlayacakları mesajını verdi.

 

Abdullah Gül kabul görmez

Erdem, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "MYK'da konuşmadık. Gül açık berrak şeyler söylemedi, sadece yoruma tabi şeyler söyledi. Net bir şekilde adaylığımı sürdürüyorum demedi. Varsayımlar üzerine konuşmak doğru değil. Bizim başından beri tavrımız açıktır, Gül'ün adaylığı bizim tarafımızdan kabul görmez" diye konuştu.


AKP ve DTP'yi suçladılar

Toplantıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da niçin düşük oy alındığı da tartışıldı. MYK üyeleri, CHP'nin terör söylemi çarpıtılarak "Kürtlere karşı" izleniminin yaratılmasından yakındı. CHP'liler, bu durumun AKP ve DTP'lilerden kaynaklandığını savunurken, Baykal'ın "Kürt vatandaşlarımızla sorunumuz yok. Terör engellenemediği takdirde bölge kaybeder, Türkiye kaybeder. Bizim söylemek istediğimiz buydu" dediği öğrenildi.

Milliyet



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs