En Sıcak Konular

Latin Amerikalı liderler, Papa'yı kutladı

14 Mart 2013 13:57 tsi
Katolik Kilisesi'nin, tarihinde ilk kez Latin Amerika kökenli bir Papa seçmesi, Latin Amerika ülkelerinde sevinç yarattı.

Latin Amerika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları yayımladıkları mesajlarda, yeni Papa'yı tebrik ederken, Papa Francis ile birlikte Latin Amerika'nın dünyada daha fazla ön plana çıkacağına vurgu yaptılar.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner resmi twitter hesabından, ''Arjantin hükümeti, ülkemiz insanları ve kendi adıma yeni Papa'yı selamlıyor ve tebriklerimi sunuyorum. Barış, kardeşlik, eşitlik ve adalet gibi büyük sorumluluklarda verimli olması ve Kiliseye öncülük edip yön vermesi, bizim temennimizdir'' diye yazdı.

Venezuela'nın geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro, tarihte ilk defa Latin Amerikalı bir Papa seçilmesinde, Hugo Chavez'in de etkisinin olabileceğini şu şekilde açıkladı:

"Biz biliyoruz ki kumandanımız göğe yükseldiğinde Hz. İsa ile karşılaşmıştır. Hz. İsa da 'Güney Amerika'nın zamanı geldi' demiştir. Bize böyle geliyor.''

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff da ''Brezilya halkı adına, yeni Papa Francis'i tebrik ediyor ve Katolik Kilisesi ile Arjantin halkını tebrik ediyorum. Temmuz ayında Rio de Janeiro'da yapılacak Katolik Kilisesi'nin Dünya Gençlik Günleri etkinliğine Papa Francis'in gelmesini tüm dindarlar bekliyor. Yeni Papa ile Brezilya'nın geleceksel dindarlığı daha güçlenip, Brezilya ile Vatikan arasındaki ilişkileri daha da kuvvetlenecektir'' açıklamasında bulundu.

Arjantin'in komşu ülkesi Uruguay'ın Dışişleri Bakanı Luis Almagro, Papa Francis'e gönderdiği mektupta, ''Uruguay hükümeti ve şahsım adına, Katolik Kilisesi'nin yeni Papa'sı olarak seçilmenizden dolayı en sıcak duygularımı iletmek isterim. Yeni görevinizin barış, adalet ve mutlulukla geçmesini temenni ederim'' dileklerinde bulundu.

Uruguay Katolik Kilisesi de Papa Francis'i saygıyla selamladıkları belirtip, en kısa zamanda Uruguay'a ziyaret yapması çağrısında bulundu.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yayınladığı mesajda, Papa Francis'i kutlayıp, yeni Papa ile ''yakın ve içten ilişkiler içinde olacaklarına güvenini tam olduğunu'' vurguladı.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro da yaptığı açıklamada, ''Katolik Kilisesi'nin Papa seçiminden dolayı hükümetim ve Küba halkı adına memnuniyetimi arz eder, Papa Francis'e en samimi tebriklerimi ve iyi temennilerimi sunarım'' dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos yaptığı yazılı açıklamada, ''İlk defa ana dili İspanyolca olan bir Papa oldu. Latin Amerikalı ilk Papa'yı selamlıyoruz'' diyerek, Latin Amerika kökenli bir Papa seçilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ve Papa Francis'e en iyi dileklerini sunduklarını belirtti.

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, ''Kardinal Jorge Mario Bergoglio'nun yeni Papa olarak seçilmesi Latin Amerika halklarını birbirlerine daha çok bağlamalı'' dedi. Papa Francis için ''Kardeş bir Arjantinli'' diyen Humala, ''Latin Amerikalı bir Papa seçilmesi, bu bölgenin istikrarlı politikasının, kalkınan ekonomisinin ve şiddete karşı verdiği mücadelenin de bir göstergesidir'' şeklinde konuştu.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Latin Amerikalı bir Papamız var. Tarihi bir dönem yaşıyoruz. Yaşasın Francis'' diye yazdı.

Nikaragua hükümeti Vatandaş ve İletişim Konseyi Koordinatörü Rosario Murillo, ''Katolik dünyası ve özellikle Latin Amerika Katolik Kilisesi için tarihi bir olaya şahitlik ettik. Latin Amerikalı bir Papa seçilmesi, kıtamızın, bölgemizin ve halkımızın dünyadaki önemini gösteriyor. Francis, tüm dünyadaki inananlar arasında dostluk değerlerinin yerleşmesine ve kardeşliğe yardım etmelidir. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve tüm Nikaragualılar adına onurlu ve mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Yeni Papa'dan aile ve toplum değerlerini sağlamlaştırmaya, dayanışma, sosyalizm, Hristiyanlık yolunu geliştirmeye devam etmesini bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

El Salvador Devlet Başkanı Mauricio Funes, ''El Salvador halkı ve şahsım adına en derin mutluluklarımızı arz eder ve kardinal Bergaglio'ya Papa'lığında başarılar dilerim. Latin Amerika orijinli bir Papa seçilmesi halkımız için bir onur kaynağı. Papa'nın dünyanın şu anda çok büyük ihtiyaç duyduğu dünya barışı ve dayanışma gibi değerleri teşvik edeceğinden eminiz'' dedi.

aa


Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs